America se va întoarce în curând pe scena sănătății mondiale, dar este posibil să nu mai fie un jucător de top – locul a fost ocupat de Europa.
În timp ce Donald Trump a anunțat planurile de retragere din Organizația Mondială a Sănătății, a subminat cel mai mare expert al administrației sale în boli infecțioase și s-a înstrăinat de liderii mondiali, alte țări au intervenit. Națiunile europene, în special, au reușit să-și realizeze roluri valoroase în spațiul global de sănătate. Joe Biden, s-a angajat să anuleze retragerea planificată a țării sale din OMS în prima zi de mandat, dar predecesorul său i-a lăsat un spațiu politic foarte schimbat. “Când există un gol, cineva se mută”, a spus Ilona Kickbusch, consilier extern al OMS și fondator al Centrului Global de Sănătate de la Institutul de Absolvenți din Geneva. În acest caz, UE, sub conducerea Germaniei, s-a mutat. Blocul european a lucrat pentru a umple golul financiar și politic lăsat de retragerea SUA din OMS. Germania a promis în iunie 200 de milioane de euro în plus pentru organizație, aducând contribuția totală la 500 de milioane – sumă depășită în ultimii doi ani numai de Statele Unite.
În septembrie, Marea Britanie a declarat că va crește finanțarea către OMS cu 30%, până la 340 milioane lire sterline în următorii patru ani. De asemenea, țările europene și UE însăși au depus bani în numerar pentru mecanismul global care lucrează pentru a asigura accesul echitabil la vaccinuri, tratamente și teste coronavirus. UE dorește ca rolul și capacitatea OMS să fie consolidate și o revizuire a sistemului de alertă pentru declararea unei urgențe de sănătate publică cu preocupare internațională. De asemenea, a solicitat o transparență sporită cu privire la conformitatea națională cu reglementările internaționale în domeniul sănătății. Finanțarea sănătății globale va fi una dintre primele provocări ale lui Biden, relatează Politico. În primul rând vor fi restanțele de 100 milioane USD pe care SUA le datorează pentru contribuțiile la OMS. O președinție Biden ar putea deschide calea pentru relații consolidate între UE și SUA, problemele globale de sănătate urmând să continue să domine titlurile în următoarele luni, a comentat Susan Bergner, cercetător în domeniul sănătății globale la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate.