AcasăȘTIRI EXTERNESUA au înfuriat dragonul de la Beijing. Taiwanul, înconjurat de armata Chinei...

SUA au înfuriat dragonul de la Beijing. Taiwanul, înconjurat de armata Chinei / Se va trage cu muniție reală – VIDEO

SUA au înfuriat dragonul de la Beijing. Taiwanul, înconjurat de armata Chinei / Se va trage cu muniție reală - VIDEO

Armata chineză a început joi cele mai ample manevre militare din istoria sa în jurul Taiwanului, un răspuns dur la vizita pe insulă a președintei Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi.

Deși vizita sa în teritoriul revendicat de China a durat mai puțin de 24 de ore, Pelosi a stârnit furia Beijingului, devenind cel mai înalt oficial ales al SUA care a vizitat Taipeiul în ultimii 25 de ani.

Rachetele chineze vor survola insula

Ea a insistat asupra faptului că SUA nu vor abandona insula, care este condusă de un regim democratic și trăiește sub amenințarea constantă a invaziei armatei chineze. Ca răspuns, Beijingul a lansat joi manevre militare pe scară largă în șase zone din jurul Taiwanului, de-a lungul unor rute comerciale aglomerate.

„Exercițiile au început și vor continua până duminică la prânz (0400 GMT), a precizat televiziunea chineză de stat CCTV într-un mesaj pe rețelele de socializare.

La Pingtan, o insulă chineză aflată în apropierea uneia dintre zonele în care au loc manevrele, elicoptere militare au survolat zona în direcția strâmtorii Taiwan. Armata taiwaneză a declarat că „se pregătește de război fără să caute războiul”.

Potrivit cotidianului Global Times, care citează analiști militari, exercițiile sunt de o amploare „fără precedent”, deoarece rachetele vor zbura pentru prima dată deasupra Taiwanului. „Este pentru prima dată când armata chineză va lansa muniție reală și focuri de artilerie cu rază lungă de acțiune deasupra strâmtorii Taiwan”, a declarat ziarul, cunoscut pentru tonul său naționalist.

Exercițiile vor avea loc într-o serie de zone din jurul Taiwanului – unele la o distanță de până la 20 de kilometri de coasta taiwaneză – și vor dura până duminică la prânz.

„Partea taiwaneză va suporta consecințele”

„Dacă forțele taiwaneze intră în mod voluntar în contact cu armata chineză și trag accidental un foc de armă, armata chineză va riposta viguros și va fi de datoria părții taiwaneze să suporte toate consecințele”, a declarat pentru AFP o sursă militară anonimă din armata chineză.

Autoritățile insulare au denunțat programul, afirmând că acesta amenință securitatea Asiei de Est. „Unele dintre zonele de manevre ale Chinei încalcă apele teritoriale ale Taiwanului”, a declarat Sun Li-fang, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Taiwan, criticând „un act irațional de sfidare a ordinii internaționale”.

Ministerul a precizat că armata taiwaneză a tras o rachetă de semnalizare miercuri seară pentru a îndepărta o dronă care zbura deasupra insulei Kinmen, care se află la doar 10 km de orașul Xiamen de pe continent. Acesta nu a precizat ce tip de dronă era și nici de unde provenea.

Beijing: „SUA provoacă, China este victima”

Pentru Beijing, exercițiile – precum și alte exerciții, mai limitate, începute în ultimele zile – sunt „o măsură necesară și legitimă” după vizita lui Nancy Pelosi. „Statele Unite sunt cele care provoacă, iar China este victima. China este în legitimă apărare”, a declarat reporterilor Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, scrie Boursorama.

Exercițiile au ca scop simularea unei „blocade” a insulei și includ „atacarea unor ținte pe mare, lovirea unor ținte la sol și controlul spațiului aerian”, a precizat agenția oficială China Nouă.

Deși ipoteza unei invazii a Taiwanului, cu o populație de 23 de milioane de locuitori, rămâne puțin probabilă, ea a fost amplificată de la alegerea în 2016 a actualului președinte Tsai Ing-wen.

Provenind dintr-un partid pro-independență, Tsai refuză, spre deosebire de guvernul anterior, să recunoască faptul că insula și partea continentală sunt „parte a aceleiași Chine”.

author avatar
Tudor Borcea
1.150 afisari

8 COMENTARII

  1. Slab. Richipeii au arătat că-s slabi. Au făcut pipi muricanii, cu boltă, pe ei.

  2. Eu nu as merge după aceasta fenta orchestrata de sataniști globalisti, totul face parte dintr, o înțelegere între democrați globalisti și comuniști chinezi, în realitate ei sunt mana în mână, doar nu degeaba au americani laboratoare în wuhan, planul merge mai departe asa cum a început cu carcalac ul făcute în laboratoare, distragerea atenției este diferită,

  3. Măreț popor democrat.
    Un lider de urmat.
    Iubit pamant bine cuvantat.
    Etalon de pace devotat.
    Stat măreț consolidat.
    Un spirit avântat.
    America de laudat.
    AMIN!.

  4. Nici de al tau nu e mare lucru ,esti doar un spalat pe creier sorosist.In toate comentarile tale se vede asta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger