AcasăȘTIRI EXTERNESUA au decis escaladarea: Sisteme Patriot pentru Ucraina. Casa Albă se implică...

SUA au decis escaladarea: Sisteme Patriot pentru Ucraina. Casa Albă se implică mai direct împotriva lui Vladimir Putin – VIDEO

SUA au decis escaladarea: Sisteme Patriot pentru Ucraina. Casa Albă se implică mai direct împotriva lui Vladimir Putin - VIDEO / Foto: Facebook

Statele Unite, după o lungă perioadă de ezitare, sunt în sfârșit pregătite să răspundă favorabil unei cereri presante din partea Kievului și să furnizeze armatei ucrainene o baterie de rachete Patriot.

Acordul final ar putea fi anunțat chiar săptămâna aceasta, potrivit CNN, după ce secretarul american al apărării, Lloyd Austin, îl va semna și îl va trimite la Casa Albă pentru a primi unda verde finală.

Un pas către o nouă escaladare

În ultimele săptămâni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut capitalelor occidentale sisteme moderne de apărare antiaeriană, în condițiile în care Ucraina este pusă la grea încercare de intensificarea loviturilor din partea armatei lui Vladimir Putin.

Din octombrie, Rusia și-a intensificat bombardamentele asupra infrastructurii energetice ucrainene. Sistemele Patriot, a căror eficacitate a fost demonstrată pe deplin în ultimii ani în Irak și în Golf, sunt arme care ar putea fi extrem de utile pentru a contracara aceste atacuri.

Cu toate acestea, există încă multe necunoscute cu privire la transferul acestor sisteme către Kiev, care, având în vedere sofisticarea lor, ar marca un angajament sporit al Pentagonului, în timp ce Washingtonul se teme de o escaladare prin implicarea mai directă împotriva Rusiei, notează Le Figaro.

Nu se știe câte rachete vor fi furnizate, unde vor fi amplasate în Ucraina și unde vor fi instruiți utilizatorii ucraineni.

Alți factori care explică reticența SUA de a dota Ucraina cu aceste baterii cu rază lungă de acțiune includ costul lor foarte ridicat, relativa lor raritate în inventarul Pentagonului și timpul îndelungat necesar pentru a-i învăța pe militari cum să le folosească.

Transportat cu camioane, sistemul Patriot este format dintr-un radar capabil să detecteze și să intercepteze automat un avion, o dronă sau o rachetă pe o rază de peste 100 km, un post de supraveghere deservit de trei soldați și o baterie de rachete interceptoare.

De notat că rachetele Patriot sunt deja un element cheie al apărării NATO pe flancul estic.

author avatar
Tudor Borcea