AcasăȘTIRI EXTERNESUA au blocat prin veto aderarea deplină a Palestinei la ONU

SUA au blocat prin veto aderarea deplină a Palestinei la ONU

Capăt de drum pentru Palestina în ceea ce priveşte şansele de a deveni membri cu drepturi depline la ONU. Statele Unite ale Americii au impus un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene.

Palestina a cerut insistent Consiliului de Securitate să accepte ca un „stat palestinian”, deja recunoscut de majoritatea capitalelor, să îşi ocupe locul „legitim” în cadrul Naţiunilor Unite.

Americanii s-au folosit de dreptul la veto

Statele Unite, care au făcut totul pentru a amâna votul, nu au ezitat să recurgă la dreptul de veto, pe care îl folosesc în mod regulat pentru a-şi proteja aliatul israelian.

„Acordarea statutului de membru cu drepturi depline la Naţiunile Unite Palestinei ar atenua o parte din nedreptatea istorică suferită de generaţii de palestinieni”, a susţinut Ziad Abu Amr, înalt oficial al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), cauza lor, pe care americanii au respins-o.

De ce i-au respins americanii?

Americanii consideră că ONU nu este locul potrivit pentru recunoaşterea unui stat palestinian, care, potrivit lor, ar trebui să fie rezultatul unui acord între Israel şi palestinieni.

Admiterea unui stat la ONU trebuie să primească o recomandare pozitivă din partea Consiliului (cel puţin 9 voturi din 15 pentru, fără niciun veto din partea unui membru permanent), apoi să fie aprobată de Adunarea Generală, cu o majoritate de două treimi.

Altfel, premierul israelian Benjamin Netanyahu se opune de mult timp conceptului unei soluții cu două state, dar rareori atât de explicit ca în lunile care au trecut de la atacul din 7 octombrie 2023 asupra Israelului de către Hamas și războiul care a urmat în Gaza.

Președintele SUA, Joe Biden, insistă însă că există o cale de urmat pentru o Palestină independentă în cooperare cu guvernul lui Netanyahu.

author avatar
Andrei Ștefan