AcasăȘTIRI EXTERNESUA arată armele Chinei. „Vom apăra militar Taiwanul”. A treia declarație cu...

SUA arată armele Chinei. „Vom apăra militar Taiwanul”. A treia declarație cu care Biden poate declanșa războiul

SUA arată armele Chinei. „Vom apăra militar Taiwanul”. A treia declarație cu care Biden poate declanșa războiul / Foto: Facebook

Fără a încălca tradiționala „ambiguitate strategică” americană în chestiunea Taiwanului, președintele SUA, Joe Biden, a făcut câteva remarci ferme în timpul unui interviu televizat.

Într-un interviu televizat difuzat duminică seară de CBS, președintele american Joe Biden a declarat că trupele americane vor apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze. În acelați timp, un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că politica americană față de Taiwan „nu s-a schimbat”.

„Independența? Este decizia lor”

Întrebat dacă „americanii ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze”, liderul american a răspuns: „Da, dacă ar avea loc un atac fără precedent”. Cu toate acestea, el a ținut să sublinieze că nu a „încurajat” insula să își declare independența. „Este decizia lor”, a spus el, scrie Le Figaro.

China consideră Taiwanul, cu o populație de aproximativ 23 de milioane de locuitori, ca fiind una dintre provinciile sale, pe care nu a reușit încă să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârșitul războiului civil chinez din 1949. În șapte decenii, armata comunistă nu a reușit niciodată să cucerească insula, care a rămas sub controlul Republicii Chineze – regimul care a condus cândva China continentală și care acum guvernează doar Taiwanul.

Dar aceasta este a treia oară într-un an când președintele Biden a depășit poziția oficială în indicarea unei promisiuni de acțiune militară – în octombrie 2021 și apoi din nou în mai a acestui an, notează și BBC.

Apoi a revenit asupra afirmațiilor, afirmându-și angajamentul față de „ambiguitatea strategică”, un concept deliberat vag care a guvernat politica americană în Taiwan timp de decenii.

„Ambiguitatea strategică” a Washingtonului, care constă în abținerea de a spune dacă Statele Unite ar interveni sau nu militar pentru a apăra Taiwanul în cazul unei invazii, a făcut posibilă menținerea unei anumite stabilități în regiune până în prezent. Washingtonul aplică, de asemenea, o „politică a unei singure Chine”: Statele Unite recunosc oficial un singur guvern chinez, cel de la Beijing.

Dar comentariile lui Biden vin după o apropiere semnificativă între SUA și Taiwan, într-un moment în care relațiile dintre Beijing și Washington sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Săptămâna trecută, un proiect de lege care ar oferi primul ajutor militar direct al SUA pentru Taiwan a trecut o etapă importantă în Congresul american. Cu câteva zile mai devreme, Washingtonul a anunțat o vânzare de armament în valoare de 1,1 miliarde de dolari către Taipei. La începutul lunii august, o vizită în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a provocat, de asemenea, furia Beijingului. China a lansat apoi cele mai mari manevre militare din istoria sa în jurul insulei.

author avatar
Tudor Borcea
498 afisari

3 COMENTARII

  1. Dutecetiva ma nenorociților și lăsați lumea sa trăiască, în pace.Ca pe.unde a-ți fost numai războaie a-ți făcut și nenorociri ..Mai lăsați-ne dracului în pace ,democrația voastră aia da jegmaniti lumea și care duceți lumea în era pre.istorica nenorocitilur

  2. Mos Bideu nici nu poate sa urce scara avionului,sau sa citeasca de pe prompter….cine il mai ia in serios pe acest clown?…Alooo…Pinokio…vezi ca-ti creste nasul…fugi la oglinda

  3. Declaratiile bosorogului senil Joe Biden NU fac doi bani, cand el NU stie pe ce lume traieste azi. Joe Biden este o „marioneta” in mana familiei multimiliardare ,evrei khasari de origine ucraineană ROTHSCHILD,cea care a cumparat in 2017 si DATORIA SUVERANA a Ucrainei. Mumia impaiata de Joe Biden trebuie sa stie ca daca lupta pe doua fronturi,cu Rusia si China, atunci America este KAPUT.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger