AcasăȘTIRI EXTERNESUA anunţă că portavionul USS Theodore Roosevelt a intrat în Marea Chinei...

SUA anunţă că portavionul USS Theodore Roosevelt a intrat în Marea Chinei de Sud

SUA anunţă că portavionul USS Theodore Roosevelt a intrat în Marea Chinei de Sud

Grupul aeronaval condus de portavionul USS Theodore Roosevelt (TRCSG) a intrat în Marea Chinei de Sud la 4 aprilie pentru a desfăşura operaţiuni de rutină, a comunicat marţi marina militară americană.

Este pentru a doua oară când acest grup naval intră în Marea Chinei de Sud în cadrul desfăşurării pe 2021 în zona de operaţiuni a Flotei a 7-a americane, precizează US Navy.

Cea de-a 7-a flotă este cea mai mare flotă a Marinei SUA, angajând între 50 și 70 de nave și submarine în Pacificul de Vest și Oceanul Indian.

Flota a 7-a operează în mod regulat și interacționează cu 35 de națiuni maritime în timp ce desfășoară misiuni de conservare și protejare a unei regiuni libere și deschise în regiunea indo-pacifică.

La 25 ianuarie, SUA anunţa că grupul aeronaval condus de portavionul USS Theodore Roosevelt a intrat în Marea Chinei de Sud, cu obiectivul declarat de a promova libertatea de navigaţie, într-un moment în care Taiwanul semnala incursiuni ale unor avioane ale forţelor aeriene chineze în partea de sud-vest a zonei sale de identificare aeriană, ceea ce a provocat îngrijorarea Washingtonului, scrie Agerpres.

Beijingul revendică majoritatea insulelor din Marea Chinei de Sud

Exerciţiile americane de rutină constituie „o demonstraţie de forţă ce nu favorizează pacea şi stabilitatea în regiune”, a reacţionat ulterior purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

China revendică cvasitotalitatea insulelor din Marea Chinei de Sud şi denunţă în mod regulat operaţiunile americane în acest sector, scena unei lupte pentru influenţă între Beijing şi Washington.

China a anunțat marți că grup naval chinez operațional, condus de portavionul Liaoning, face exerciții în apropierea „insulei rebele” Taiwan iar asemenea manevre vor deveni regulate în viitor, a anunțat marina militară a Beijingului, în cadrul unei noi escaladări a tensiunilor în apropiere de Taiwan, insulă pe care China o revendică drept teritoriul său suveran.

 

 

author avatar
Tudor Borcea