AcasăȘTIRI EXTERNESUA anunță boicot diplomatic al JO de iarnă de la Beijing

SUA anunță boicot diplomatic al JO de iarnă de la Beijing

SUA anunță boicot diplomatic al JO de iarnă de la Beijing

Statele Unite au anunțat luni, 6 noiembrie, că nu vor trimite nici un reprezentant diplomatic la Jocurile Olimpice și Paralimpice de iarnă de la Beijing din 2022, din cauza „genocidului în curs și crimelor împotriva umanității” din provincia chineză Xinjiang

Sportivii americani vor participa însă la Jocurile Olimpice, care vor avea loc între 4 și 20 februarie, și vor avea tot sprijinul guvernului, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

„Pur și simplu nu putem face asta”

Fiind prezentă, „reprezentanţa diplomatică a SUA ar trata aceste Jocuri ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, în pofida încălcărilor flagrante ale drepturilor omului şi a atrocităţilor Chinei în Xinjiang. Și pur și simplu nu putem face aceasta”, a declarat Jen Psaki.

„Prezența oficialilor guvernamentali și a diplomaților este o decizie pur politică pentru fiecare guvern, pe care CIO, în neutralitatea sa politică, o respectă pe deplin”, a răspuns un purtător de cuvânt al Comitetului Olimpic Internațional. De asemenea, organismul și-a exprimat satisfacția că această decizie „politică” nu pune sub semnul întrebării participarea sportivilor americani.

China: O „manipulare politică”

De partea sa, China a descris decizia SUA drept o „manipulare politică”. Ambasada Chinei la Washington a spus că oricum nu au fost emise invitații oficialilor americani. „De fapt, nu tuturor le pasă dacă acești oameni sunt acolo sau nu și nu are niciun impact asupra organizării cu succes a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022”, a spus purtătorul de cuvânt al ambasadei.

Înainte de oficializarea deciziei americane, Ministerul chinez al Afacerilor Externe declarase că oficialii americani trebuie să înceteze să mai solicite boicotarea diplomatică a JO, dacă doresc să evite o deteriorare a relațiilor lor cu China, scrie France 24. „Dacă Statele Unite persistă să ducă la bun sfârșit acest proiect, China va lua contramăsuri ferme”, a explicat purtătorul de cuvânt al ministerului.

De luni de zile, guvernul SUA căuta cea mai bună modalitate de a se poziționa cu privire la Jocurile de iarnă, un eveniment popular și global organizat de o țară pe care o acuză că a comis un „genocid” împotriva musulmanilor uiguri din provincia Xinjiang, în nord-vestul Chinei.

Marți, 7 decembrie, la câteva ore după anunțul boicotului diplomatic al Statelor Unite, Noua Zeelandă a declarat că nu va trimite nici ea reprezentanți diplomatici la nivel ministerial la Beijing pentru Jocurile de Iarnă. O decizie motivată de criza de sanitară Covid-19 conform declarațiilor vice prim-ministrului, Grant Robertson. El a asigurat că Wellington a informat Beijingul despre această decizie, în octombrie.

author avatar
Tudor Borcea
90 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger