AcasăȘTIRI EXTERNESUA aduc noi bombardiere nucleare B-52 în nordul Australiei. Reacție furibundă a...

SUA aduc noi bombardiere nucleare B-52 în nordul Australiei. Reacție furibundă a Chinei

SUA aduc noi bombardiere nucleare B-52 în nordul Australiei. Reacție furibundă a Chinei / Foto: Facebook

Desfășurarea de către SUA a unor bombardiere B-52 cu capacitate nucleară în nordul Australiei ar putea alimenta tensiunile cu China.

Modernizarea bazei aeriene Tindal din Teritoriul de Nord, finanțată de SUA, va permite găzduirea a până la șase bombardiere B-52, în timp ce autoritățile afirmă că Australia trebuie să rămână „vigilentă”.

China: „Australia devine o bază americană de peste mări”

Oficialii de la Canberra au confirmat că Baza RAAF Tindal, la 320 km sud-est de Darwin, va putea găzdui până la șase avioane strategice B-52, dar au precizat că ar putea găzdui și alte tipuri de aeronave. B-52 este un bombardier greu cu rază lungă de acțiune, care poate efectua operațiuni de supraveghere a oceanelor și operațiuni anti-navă și „poate transporta muniție nucleară sau muniție convențională ghidată cu precizie”.

Pentagonul a prevăzut în buget 14,4 milioane de dolari pentru operațiunile escadrilei și pentru facilitățile de întreținere de la baza Tindal. „Instalația de operațiuni a escadrilei este necesară pentru a sprijini operațiunile strategice și pentru a desfășura mai multe exerciții de antrenament de 15 zile în timpul sezonului uscat din Teritoriul de Nord pentru escadrilele B-52 desfășurate”, se arată în documentele americane.

Ministrul pentru personalul de apărare, Matt Keogh, a declarat că Australia trebuie să rămână „vigilentă” pe fondul tensiunilor regionale, dar nu crede că planurile de rotație a B-52 vor inflama tensiunile cu China.

Ambasadorul SUA în Australia, Caroline Kennedy, a evitat luni să comenteze direct planurile escadrilei B-52, dar a declarat că SUA sunt hotărâte să susțină „pacea și stabilitatea în toată această regiune” prin diplomație, dialog și descurajare. Kennedy a declarat că regiunea Indo-Pacifică se confruntă cu „tensiuni din ce în ce mai mari” și că SUA vor „lucra cu partenerii și aliații noștri pentru a face această regiune sigură”.

Fostul prim-ministru Scott Morrison a dezvăluit că se așteaptă ca SUA să își sporească prezența militară în regiune în timp ce Australia așteaptă submarine cu propulsie nucleară în cadrul acordului Aukus, primele fiind preconizate a fi gata până la sfârșitul anilor 2030.

Guvernul australian consideră că proiectul va spori capacitatea Australiei de a se antrena cu partenerii internaționali și de a-i găzdui, deoarece oferă, de asemenea, funcționalitate pentru utilizarea forțelor de apărare australiene și ar putea găzdui și alte tipuri de aeronave, scrie The Guardian.

Noile detalii ale proiectului sunt susceptibile de a declanșa o reacție din partea guvernului chinez. Presa de stat chineză a citat anterior analiști interni care au afirmat că Australia ar putea „deveni, în esență, o bază de bombardiere de peste mări a SUA”.

La începutul acestei luni, primulministru australian Anthony Albanese a semnat o nouă declarație de securitate cu omologul său japonez Fumio Kishida, pentru a descuraja „agresiunea și comportamentul care subminează regulile și normele internaționale”.

Acordul obligă Australia și Japonia să se consulte reciproc cu privire la modul în care să răspundă la crizele regionale și se așteaptă să deschidă calea pentru un schimb mai mare de informații și evaluări strategice cu privire la intențiile Chinei.

Atât Albanese, cât și Kishida au făcut apel la pace și stabilitate în strâmtoarea Taiwan și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la activitățile Chinei în mările Chinei de Sud și de Est. Președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat la cel de-al 20-lea congres al Partidului Comunist din această lună că nu va exclude niciodată utilizarea forței pentru a realiza „reunificarea” cu Taiwanul.

author avatar
Tudor Borcea
498 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger