AcasăȘTIRI EXTERNESUA accelerează apărarea Taiwanului. Strategia „porcului spinos” în fața Chinei / Va...

SUA accelerează apărarea Taiwanului. Strategia „porcului spinos” în fața Chinei / Va merge Beijingul pe „scenariul Ucraina”?

SUA accelerează apărarea Taiwanului. Strategia „porcului spinos” în fața Chinei / Va merge Beijingul pe „scenariul Ucraina”? / Foto: Facebook

Administrația Joe Biden și-a accelerat eforturile de remodelare a sistemelor de apărare din Taiwan, în timp ce proiectează o prezență militară a SUA mai robustă în regiune pentru a încerca să descurajeze un potențial atac din China, spun actuali și foști oficiali americani.

Războiul Rusiei din Ucraina i-a făcut pe oficialii americani și taiwanezi să fie foarte conștienți de faptul că un autocrat poate ordona în orice moment invazia unui teritoriu vecin. Dar a arătat, de asemenea, cum o armată mică poate rezista în fața unui inamic aparent puternic.

Strategia „porcului spinos”

Oficialii americani preiau lecțiile învățate din înarmarea Ucrainei pentru a lucra cu Taiwanul la modelarea unei forțe mai puternice care ar putea respinge o invazie maritimă din partea Chinei, care are una dintre cele mai mari armate din lume.

Scopul este de a transforma Taiwanul în ceea ce unii oficiali numesc un „porc spinos” – un teritoriu plin de armament și alte forme de sprijin din partea SUA, care pare prea „înțepător” pentru a fi atacat, scrie The New York Times.

Taiwanul are de mult timp rachete care pot lovi China. Dar armele de fabricație americană pe care le-a cumpărat recent – platforme mobile de rachete, avioane de vânătoare F-16 și proiectile anti-navă – sunt mai potrivite pentru respingerea unei forțe invadatoare.

Unii analiști militari spun că Taiwanul ar putea cumpăra ulterior mine marine și drone înarmate. Și, așa cum a făcut-o în Ucraina, guvernul american ar putea furniza, de asemenea, informații pentru a spori letalitatea acestor arme, chiar dacă se abține să trimită trupe.

Oficialii americani au făcut presiuni discrete asupra omologilor lor taiwanezi pentru a cumpăra arme potrivite pentru războiul asimetric, un conflict în care o armată mai mică folosește sisteme mobile pentru a efectua lovituri letale asupra unei forțe mult mai mari, spun oficialii americani și taiwanezi.

Washingtonul folosește din ce în ce mai mult prezența armatei sale și a aliaților ca mijloc de descurajare. Pentagonul a început să divulge mai multe detalii despre traseele navelor de război americane prin strâmtoarea Taiwan – 30 de la începutul anului 2020. Iar oficialii americani laudă națiunile partenere precum Australia, Marea Britanie, Canada și Franța, atunci când navele lor de război tranzitează strâmtoarea.

SUA, între descurajarea și provocarea Beijingului

Prin intensificarea poziției și a limbajului său, Statele Unite încearcă să meargă pe o linie fină între descurajare și provocare. Acțiunile riscă să-l împingă pe președintele chinez Xi Jinping să ordone un atac asupra Taiwanului, spun unii analiști.

O ofensivă chineză împotriva Taiwanului ar putea lua mai multe forme, cum ar fi un asalt maritim și aerian la scară largă asupra insulei principale, cu baraje de rachete, o invazie a insulelor mici cele mai apropiate de coasta de sud-est a Chinei, o blocadă navală sau un atac cibernetic.

„Suntem clari în legătură cu ceea ce descurajează China și ceea ce provoacă China?”, a întrebat Bonnie S. Glaser, director al programului Asia la German Marshall Fund of the United States. „Răspunsul la această întrebare este «nu», iar acesta este un teritoriu periculos”. „Trebuie să ne gândim îndelung și serios la modul în care să consolidăm descurajarea”, a spus ea.

Oficialii americani discută deseori despre potențiale acțiuni de descurajare care sfârșesc prin a fi abandonate deoarece sunt considerate prea provocatoare. În administrația Donald Trump, oficiali ai Consiliului Național de Securitate au discutat despre trimiterea de trupe americane în Taiwan, a declarat un fost oficial.

Oficiali ai Casei Albe și ai Pentagonului au propus, de asemenea, trimiterea unei delegații militare americane la nivel înalt în Taiwan, dar această idee a fost eliminată după ce oficiali de rang înalt de la Departamentul de Stat s-au opus, a declarat un alt fost oficial.

Limbajul dur al președintelui Joe Biden în timpul unei vizite la Tokyo în această săptămână a ajuns până la provocare, au Glaser și alți analiști de la Washington. Președintele a afirmat luni că Statele Unite au un „angajament” de a se implica militar pentru a apăra Taiwanul – a treia oară când a făcut astfel de remarci în timpul președinției sale.

Și a spus în mod explicit că va lua măsuri care să depășească ceea ce au făcut Statele Unite în Ucraina. În timp ce Beijingul ar putea considera cuvintele ca fiind belicoase, acestea sunt în concordanță cu noul accent pus de Washington pe descurajarea în forță.

„Claritate strategică”, în loc de „ambiguitate strategică”

Marți, Biden a declarat la Tokyo că politica SUA, veche de zeci de ani, de „ambiguitate strategică” – lăsând deschisă posibilitatea ca armata americană să lupte pentru Taiwan – este încă valabilă. „Politica nu s-a schimbat deloc”, a spus el.

Harry B. Harris Jr., fost ambasador al SUA în Coreea de Sud și amiral în retragere, care a condus Comandamentul SUA din Pacific, a declarat că Statele Unite trebuie să adopte acum o „claritate strategică”, mai degrabă decât „ambiguitate strategică”, pentru a servi drept factor de descurajare. China, a spus el, „nu-și reține pregătirile pentru orice decide că vrea să facă doar pentru că suntem ambigui în privința poziției noastre”, a spus el.

SUA și-au îndemnat aliații să se pronunțe în legătură cu Taiwanul, într-un efort de a arăta Beijingului că Washingtonul poate mobiliza alte națiuni împotriva Chinei, dacă aceasta atacă insula democratică autonomă. Luni, prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat, în cadrul unei conferințe de presă cu Biden, că cei doi lideri au afirmat „importanța păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan”.

În cele trei luni de război în Ucraina, Washingtonul a reușit să reunească o coaliție de parteneri europeni și asiatici pentru a impune sancțiuni împotriva Rusiei. Oficialii americani spun că speră ca măsurile să trimită un mesaj Chinei și altor națiuni cu privire la costurile efectuării tipului de invazie supervizată de președintele rus Vladimir Putin.

Oficialii americani discută deja în ce măsură ar putea replica sancțiunile economice și ajutorul militar desfășurat în apărarea Ucrainei în cazul unui conflict cu privire la Taiwan.

„Vreau ca ofițerii armatei Chinei să se trezească în fiecare zi și să creadă că nu pot izola Taiwanul într-un conflict și că, în schimb, trebuie să se confrunte cu decizia de a iniția un conflict costisitor, mai amplu, în care obiectivele lor nu sunt la îndemână”, a declarat Eric Sayers, fost consilier superior al Comandamentului american pentru Pacific, care este membru al American Enterprise Institute.

După modelul Ucraina, Beijingul riscă mult

Analiștii serviciilor de informații americane au studiat evoluția relațiilor dintre China și Rusia și lecțiile pe care Beijingul le-ar putea trage din Ucraina. Liderii chinezi se confruntă cu un calcul complicat atunci când cântăresc dacă armata lor poate cuceri Taiwanul fără a suporta un cost copleșitor.

Un raport al Pentagonului publicat anul trecut a declarat că efortul de modernizare militară a Chinei a continuat să mărească decalajul de capacitate dintre forțele țării și cele ale Taiwanului. Dar armata chineză nu a mai purtat un război din 1979, când a atacat Vietnamul într-o ofensivă care s-a încheiat cu o pierdere strategică pentru China.

Pentru a cuceri Taiwanul, marina chineză ar trebui să traverseze mai mult de 160 de kilometri de apă și să facă un asalt amfibiu, o operațiune mult mai complexă decât orice a încercat Putin în Ucraina. Și, în orice caz, capacitățile percepute pe hârtie s-ar putea să nu se traducă în performanțe pe teren.

„Așa cum am învățat în Ucraina, nimeni nu știe cu adevărat cât de puternic va lupta o armată până când nu începe efectiv un război”, a declarat James G. Stavridis, un amiral cu patru stele în retragere și fost decan al Școlii Fletcher de Drept și Diplomație de la Universitatea Tufts. „Probabil că China nu este pregătită să își asume riscul unei invazii cu nivelurile actuale de forțe și capacitățile în ceea ce privește atacarea Taiwanului”.

Presiuni pe Taipei pentru „arme potrivite”

Oficialii americani nu fac această presupunere. Aceștia au făcut presiuni asupra Taiwanului pentru a cumpăra sisteme de armament pe care le consideră potrivite pentru războiul asimetric împotriva Chinei. Administrația Biden a spus recent Ministerului taiwanez al Apărării să nu comande elicoptere MH-60R Seahawk fabricate de Lockheed Martin și a descurajat, de asemenea, comenzile pentru mai multe tancuri M1A2 Abrams.

Amiralul Stavridis a declarat că Statele Unite trebuie să trimită rapid arme în mâinile taiwanezilor în cazul în care o invazie pare iminentă, punând accentul pe sisteme care să epuizeze capacitățile ofensive ale Chinei.

„Aceasta ar include mine inteligente, rachete de croazieră anti-navă, capacitate de securitate cibernetică și forțe speciale care pot neutraliza echipele de avansare chineze, precum și sisteme de apărare aeriană”, a spus el.

Oficialii americani consideră că mobilitatea este esențială și încurajează Taiwanul să cumpere rachete anti-navă Harpoon mobile, cu baza pe uscat. Rachetele antiaeriene Stinger ar putea fi, de asemenea, valoroase pentru a ține în frâu forțele aeriene chineze.

Ritmul achizițiilor de arme de către Taiwan a crescut. Din 2010, Statele Unite au anunțat vânzări de arme către Taiwan în valoare de peste 23 de miliarde de dolari, potrivit raportului Pentagonului de anul trecut. Numai în 2020, autorizațiile s-au ridicat la peste 5 miliarde de dolari. Vânzările au inclus sisteme aeriene avansate fără pilot , rachete și artilerie cu rază lungă de acțiune și rachete anti-navă.

Bugetul anual al Taiwanului pentru apărare reprezintă peste 2 % din PIB. Președinta Tsai Ing-wen a crescut această cifră anuală cu sume modeste. Atât oficialii americani, cât și cei taiwanezi spun că trupele taiwaneze au nevoie de o pregătire mai bună, dar fiecare guvern dorește ca celălalt să își asume mai multă responsabilitate.

„Acum, situația este mult mai gravă”

„Trupele taiwaneze abia dacă au ocazia de a efectua exerciții cu aliații”, a declarat Shu Hsiao-huang, cercetător la Institutul de Cercetare a Apărării și Securității Naționale, care este finanțat de guvernul taiwanez. „Cooperarea militară dintre Taiwan și Statele Unite ar trebui să fie consolidată în ceea ce privește exercițiile regionale și desfășurarea de arme”.

Bonnie S. Glaser a declarat că Taiwanul trebuie să creeze o forță de rezervă puternică și o forță de apărare teritorială care să poată învinge o armată invadatoare, așa cum au făcut ucrainenii.

„Statele Unite au încurajat armata taiwaneză de ani de zile să discute cu țări cu o forță de apărare robustă”, a spus ea. „Taiwanul a trimis delegații în Israel, Singapore, Finlanda, Suedia, unele dintre statele baltice. Acum, situația este mult mai gravă și mult mai urgentă. Există mult mai multă presiune”.

author avatar
Tudor Borcea
335 afisari

1 COMENTARIU

  1. Amerlicanii nu au timp de Taiwan sint prea ocupati cu trasul pe nas ,cu pedofilia ,cu operatiile transgender si cu impuscatul in masa in locuri publice

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger