Forțele aeriene americane au anunțat luni că au efectuat cu succes un test cu o armă hipersonică.
Într-un comunicat, U.S Air Force au precizat că un bombardier strategic B-52H Stratofortress a lansat sâmbătă, în largul coastelor Californiei de Sud, o rachetă Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW).
„Echipa noastră a făcut istorie”
După ce s-a separat de aeronavă, propulsorul rachetei s-a aprins și a ars pe „tot timpul duratei prevăzute”, potrivit comunicatului, iar apoi a atins viteza hipersonică – de cinci ori mai mare decât viteza sunetului.
Testul de sâmbătă marchează primul test de succes al ARRW. Anterior, U.S Air Force a efectuat trei teste consecutive care au eșuat, potrivit Congressional Research Service, informează CBS. Testul a fost efectuat de către 419th Test Squadron și Global Power Bomber Combined Test Force de la baza aeriană Edwards din California.
„Echipa noastră extrem de calificată a făcut istorie cu această primă armă hipersonică lansată din aer”, a declarat într-un comunicat locotenent-colonelul Michael Jungquist, comandantul 419th FLTS și directorul GPB CTF.
Ofițerul executiv al programului pentru armament al Forțelor Aeriene, generalul de brigadă Heath Collins, a lăudat echipa într-o declarație pentru că „a depășit provocările din ultimul an” și a ajuns la acest succes. „Suntem pregătiți să construim pe baza a ceea ce am învățat și să continuăm să facem să avanseze domeniul hipersonic”, a declarat Collins.
Rivalii China și Rusia
Armata, Marina și DARPA (agenția Pentagonului pentru proiecte avansate) mențin, de asemenea, programe de arme hipersonice. China și Rusia au dezvoltat arme hipersonice, iar oficialii americani din domeniul apărării au declarat că Rusia a folosit arme hipersonice de aproximativ 10-12 ori în invazia sa în Ucraina.
Dar președintele Statului Major al Forțelor Întrunite, generalul Mark Milley, a declarat săptămâna trecută în Congres că modul în care rușii folosesc arma hipersonică nu le-a oferit până acum un avantaj pe câmpul de luptă.
„În afară de viteza armei în ceea ce privește efectul său asupra unei anumite ținte, nu vedem efecte cu adevărat semnificative sau care să schimbe jocul până în prezent cu livrarea numărului mic de arme hipersonice pe care rușii le-au folosit”, a declarat Milley.