AcasăȘTIRI EXTERNESUA a dat și a fugit. Joe Biden nu vrea să intre...

SUA a dat și a fugit. Joe Biden nu vrea să intre în ring cu Vladimir Putin

SUA a dat și a fugit. Joe Biden nu vrea să intre în ring cu Vladimir Putin/ Foto: kremlin.ru

Rusia a denunțat, luni,  o „oportunitate irosită” de a reînnoi relațiile cu Statele Unite, anunțând un refuz american al unui dialog public între cei doi șefi de stat, Vladimir Putin și Joe Biden.

Moscova a anunțat, luni, că regretă refuzul, potrivit MAE rus, Statelor Unite de a organiza un dialog public între Vladimir Putin și Joe Biden, la inițiativa liderului de la Kremlin, după duelul lor verbal de săptămâna trecută.

„Aceasta este încă o altă ocazie irosită de a ieși din impasul în care se se află relațiile ruso-americane, impas care există din vina Washingtonului” , a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat lapidar.

„Partea americană nu a susținut propunerea”

Vladimir Putin i-a oferit omologului său american ocazia unui dialog public prin videoconferință pentru a discuta multiplele lor diferenduri.

Potrivit diplomației ruse, „partea americană nu a susținut propunerea” lui Putin care a dorit să discute „problemele bilaterale care s-au acumulat și tematica stabilității strategice” .

El lansase această idee joi seară, după ce Joe Biden nu a ezitat să spună că președintele Rusiei este, în opinia sa, un „ucigaș”, președintele rus răspunzându-i „cine zice ăla e” și urându-i „multă sănătate” lui Biden.

Vladimir Putin propusese ca videoconferința să aibă loc vineri sau luni, explicând că nu a este disponibil în weekend, din cauza unui sejur în taigaua siberiană, împreună cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Ca reacție la observațiile lui Joe Biden, Moscova și-a rechemat, în mod excepțional, ambasadorul la Washington, Anatoli Antonov, pentru consultări.

Nu ne mai trageți pe dreapta

Tot luni, Kremlinul a denunțat, de asemenea, multiplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, Washingtonul  adoptându-le săptămâna trecută.

„Determinarea adversarilor noștri de a sancționa, în special cea a Statele Unite, continuă de-o manieră crescândă”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, într-o conferință de presă.

De la sosirea sa la Casa Albă, în ianuarie, președintele american a manifestat o atitudine fermă față de Kremlin, spre deosebire de bunăvoința, criticată adesea, a predecesorului său Donald Trump, chiar și în tabăra republicană.

O nouă spirală a tensiunilor

Dar recentele schimburi verbale între Joe Biden și Vladimir Putin precipită relația americano-rusă într-o nouă spirală a tensiunilor, în timp ce cele două puteri au indicat, de asemenea, că vor să coopereze în probleme de interes comun, scrie Ouest-France.

Relațiile ruso-americane și mai general ruso-occidentale s-au erodat abrupt în ultimii ani: anexarea Crimeei, războiul din Ucraina, conflictul din Siria sau otrăvirea și aruncarea în închisoare a disidentului Alexei Navalnîi fiind tot atâtea puncte de divergență.

author avatar
Tudor Borcea
417 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger