AcasăȘTIRI EXTERNESUA: 16 trilioane de dolari, nota de plată Covid

SUA: 16 trilioane de dolari, nota de plată Covid

Pandemia de coronavirus va costa Statele Unite 16 mii de miliarde de dolari, sau aproximativ 90% din Produsul Intern Brut anual, avertizează fostul secretar al Trezoreriei Lawrence Summers şi economistul David Cutler de la Harvard.

Aproximativ jumătate din această sumă este legată de pierderea veniturilor ca urmare a blocajului economic și a răspândirii continue a virusului, în timp ce cealaltă provine din efectele economice cauzate de impactul deceselor premature și tulburărilor de sănătate pe termen lung, se arată în articolul publicat în Journal of the American Medical Association, citat de Bloomberg și Xinhua. Cei doi autori estimează că pierderile economice vor fi de patru ori mai mari decât costurile Marii Recesiuni şi de peste două ori mai mari decât cheltuielile totale ale SUA cu toate războaiele purtate de la 11 septembrie 2001 încoace, incluzându-le aici pe cele din Afganistan, Irak şi Siria. Pentru o familie formată din patru persoane, pagubele vor fi de aproape 200.000 de dolari.

“Imensa pierdere financiară cauzată de Covid-19 sugerează o regândire fundamentală a rolului guvernului în pregătirea pentru o situaţie de pandemie. Politicile care includ testarea pe scară largă a populației, urmărirea contactelor și izolarea pot reduce răspândirea infecției și pot preveni unele dintre aceste pierderi. Cheltuielile pentru aceste strategii sunt de aproximativ de 30 de ori mai puțin costisitoare decât costul economic proiectat fără aceste politici. Testarea și urmărirea ar trebui să fie investiții permanente ale guvernului SUA și nu ar trebui demontate atunci când pandemia se retrage”, notează Cutler şi Summers.

author avatar
Radu Jacotă
125 afisari

1 COMENTARIU

  1. Si-atunci de unde dracu mai au astia bani sa ne ” dea ” noua 8 miliarde de dolari,cum cu emfaza se bat cu caramida in piept mincinosii care ne prostesc in fata,cu propaganda lor nerusinata ?

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri