AcasăȘTIRI EXTERNEStudiu: Epidemia de arme din SUA, mai devastatoare ca niciodată. Diferențe mari...

Studiu: Epidemia de arme din SUA, mai devastatoare ca niciodată. Diferențe mari între cine moare

Studiu: Epidemia de arme din SUA, mai devastatoare ca niciodată. Diferențe mari între cine moare / Foto: Facebook

Numărul deceselor cauzate de arme de foc a crescut în SUA în timpul pandemiei Covid-19, ucigând un număr record de persoane în 2021. Dar, pe măsură ce epidemia de arme de foc din America se înrăutățește, povara ei nu este egală.

 

Un nou studiu publicat marți în JAMA Network Open a analizat decesele cauzate de arme de foc în SUA ultimele trei decenii – un total de peste 1 milion de vieți pierdute din 1990. Cercetătorii au constatat că ratele mortalității prin arme de foc au crescut pentru majoritatea grupurilor demografice în ultimii ani – în special în timpul pandemiei Covid-19 – și că disparități vaste au persistat.

„O creștere dramatică, de neegalat”

În timp ce datele recente arată unele tipare familiare, amploarea problemei aduce Statele Unite într-un „nou moment în istoria deceselor cauzate de armele de foc”, a declarat Dr. Eric Fleegler, medic pediatru de urgență și cercetător la Boston Children’s Hospital și Harvard Medical School, coautor al studiului.

„În acest moment, am asistat la o creștere dramatică care este cu adevărat de neegalat”, a spus el. „În timpul pandemiei Covid-19, mergând din 2019 până în 2021, am văzut o creștere de peste 25% a numărului de decese doar în doi ani. Acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată”.

În general, bărbații sunt mult mai expuși riscului de deces cu armă de foc. Potrivit studiului, care a utilizat date de la Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA, aproape 86% din totalul deceselor cauzate de arme de foc începând cu 1990 au fost înregistrate în rândul bărbaților, informează CNN.

Omuciderile prin arme de foc au fost cele mai ridicate în rândul bărbaților de culoare, iar ratele de sinucidere prin arme de foc au fost cele mai ridicate în rândul bărbaților albi în vârstă.

Ratele de omucideri prin arme de foc atât pentru bărbați, cât și pentru femei aproape că s-au dublat între 2014 și 2021, dar bărbații au avut în continuare o probabilitate de peste cinci ori mai mare de a muri decât femeile.

Ratele de sinucidere prin arme de foc au fost, de asemenea, de șapte ori mai mari în rândul bărbaților decât al femeilor în 2021, în ciuda creșterii ratelor de sinucidere în rândul femeilor de-a lungul timpului.

Disparități rasiale mai mari

Disparitățile rasiale sunt și mai mari. Rata omuciderilor în rândul tinerilor de culoare – 142 de decese prin omucidere la fiecare 100.000 de bărbați de culoare cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani – a fost de aproape 10 ori mai mare decât rata generală a deceselor cauzate de arme de foc în SUA în 2021.

Ratele de omucidere în rândul bărbaților de culoare și hispanici au fost cele mai ridicate în grupul de vârstă 20-24 de ani. Dar pentru bărbații albi, rata a fost cea mai mare în grupa de vârstă de la 30 la 34 de ani. Atunci când se compară aceste grupuri, rata omuciderilor a fost de aproape patru ori mai mare în rândul tinerilor hispanici comparativ cu bărbații albi, iar rata omuciderilor în rândul tinerilor de culoare a fost de 22 de ori mai mare decât în rândul bărbaților albi.

Zonele urbane, defavorizare și expunere la violență

O analiză la nivel de comitate a arătat că mortalitatea prin arme de foc s-a mutat dinspre vest spre sud de-a lungul timpului, în timp ce ratele omuciderilor prin arme de foc au rămas concentrate și în creștere în sud, iar ratele sinuciderilor prin arme de foc s-au răspândit mai uniform în întreaga țară.

De asemenea, zonele urbane au avut o povară mai mare a mortalității prin arme de foc decât zonele rurale. Există doi factori cheie care determină violența armată în comunitate, spune Jonathan Jay, profesor asistent la Școala de Sănătate Publică a Universității din Boston: dezavantajul la nivel de cartier și expunerea la violența armată la nivel individual.

Pentru Jay, nu este surprinzător faptul că modelele în ceea ce privește ratele de mortalitate prin arme de foc nu au făcut decât să se înrăutățească – deoarece pandemia nu a făcut decât să exacerbeze disparitățile existente.

Dar, de asemenea, pandemia i-a expus pe oameni la o mulțime de lucruri care i-au făcut să se simtă nesiguri și este posibil ca indivizii să fi simțit mai degrabă că trebuie să poarte o armă pentru protecție, a spus el.

Pandemia și sănătatea mintală

Problemele de sănătate mintală au crescut de-a lungul pandemiei, iar violența a crescut, însă o analiză separată efectuată de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins a constatat că armele de foc au făcut ca aceste lucruri să fie mult mai periculoase.

Între 2019 și 2021, toată creșterea numărului de sinucideri și cea mai mare parte a creșterii numărului de omucideri s-a datorat armelor de foc. Rata sinuciderilor cu arme de foc a crescut cu 10%, în timp ce rata sinuciderilor fără arme de foc a scăzut cu 8%, iar rata omuciderilor cu arme de foc a crescut cu 45%, în timp ce rata omuciderilor fără arme de foc a crescut cu doar 6%.

Cercetarea publicată marți „a confirmat o mare parte din ceea ce știam deja”, au scris cercetătorii de la Universitatea din Michigan într-un editorial conex – există o diferență largă între sexe, o diviziune urban-rural și disparități rasiale în ceea ce privește ratele mortalității prin arme de foc în SUA.

„Această povară nu este distribuită în mod egal, iar creșterile recente ale ratelor de mortalitate prin arme de foc sunt mai pronunțate în rândul grupurilor demografice și regiunilor care erau deja printre cele mai afectate”, au scris aceștia.

 

author avatar
Tudor Borcea