AcasăȘTIRI EXTERNEStudenții ruși din Europa, în fața discriminării în universități / Pericolul rusofobiei...

Studenții ruși din Europa, în fața discriminării în universități / Pericolul rusofobiei academice

Studenții ruși din Europa, în fața discriminării în universități / Pericolul rusofobiei academice

În urma războiului început, în februarie, de Rusia în Ucraina, studenții ruși din universitățile europene au fost prinși într-o situație dificilă.

Pe de o parte, unii studenți raportează niveluri tot mai ridicate de rusofobie în Occident. Dintr-o altă direcție, Moscova încearcă să îi stimuleze să se întoarcă acasă pentru a studia. În tot acest timp, universitățile europene oscilează între a-i ajuta pe studenți și a le agrava problemele.

Între ciocan și nicovală

„Nu multă lume știe că sunt rus, de obicei nu le spun oamenilor naționalitatea mea”, a declarat un student de 20 de ani din Moscova, de la universitatea Exeter din Marea Britanie, sub protecția anonimatului. „Dacă spun ceva rău despre Rusia, voi avea probleme acolo – dacă spun ceva bun despre Rusia, voi avea probleme aici”, a adăugat el.

În unele universități, studenții ruși spun că rusofobia a devenit aproape normalizată, în timp ce alții acuză universitățile că contribuie activ la discriminare. O studentă în vârstă de 20 de ani din Siberia, care studiază la Universitatea Adam Mickiewicz din Poznań, în vestul Poloniei, care a cerut, de asemenea, să rămână anonimă, a declarat că a fost „foarte șocată” să audă un profesor spunându-le studenților săi că rusofobia este „cel mai potrivit răspuns” la războiul început de Vladimir Putin. Politico nu a reușit să îl contacteze pe profesor pentru un răspuns la afirmația studentei.

„Răspuns la situația din Ucraina”

Elena Ledneva, în vârstă de 33 de ani, s-a înscris la University of West London pentru un program de masterat în managementul ospitalității de lux, după ce s-a mutat la Londra din regiunea rusă Samara, anul trecut. Spre surprinderea ei, universitatea a respins-o, spunându-i la sfârșitul lunii mai, într-un e-mail văzut de Politico, că această decizie a fost luată „ca răspuns la evenimentele recente și la situația din Ucraina”.

„A fost foarte frustrant, deoarece nu am nicio influență asupra a ceea ce se întâmplă în lume în acest moment”, a declarat Ledneva, adăugând că este „total împotriva” invaziei Rusiei în Ucraina. „Vreau doar să studiez și vreau să fac bine și să fiu utilă aici, în Marea Britanie”.

Ca răspuns la acuzații, un purtător de cuvânt al Universității din West London a declarat că e-mailul a fost trimis „din greșeală” și s-a datorat „unei erori de comunicare internă”.

În aceeași ordine de idei, Universitatea Tartu din Estonia a provocat, de asemenea, controverse după ce a anunțat în martie că va interzice toți viitorii candidați ruși, lucru pe care vicerectorul universității l-a apărat ulterior din motive de „securitate”.

Mihail Suslov, profesor asociat la Universitatea din Copenhaga, care cercetează diaspora rusă, susține că orice discriminare academică este contraproductivă. El a spus că aceasta riscă să facă jocul Kremlinului, care de mult timp a folosit linia de propagandă conform căreia rușii sunt victimizați în mod nedrept.

Peste 48.000 de ruși studiază anual în străinătate

Dar universitățile au încercat în mare măsură să le ofere sprijin studenților ruși, iar astfel de cazuri sunt rare, a declarat Michael Gaebel, directorul Asociației Universităților Europene, care reprezintă peste 850 de universități din întreaga Europă.

„Atenția este cu adevărat îndreptată asupra studenților ucraineni, dar ceea ce putem vedea în sector este o conștientizare tot mai mare a faptului că trebuie să avem grijă de colegii noștri ruși din Europa”, a spus el. Peste 48.000 de ruși studiază anual în străinătate, cei mai mulți mergând în Germania, Republica Cehă, Marea Britanie, Franța și Finlanda.

Markéta Martínková, prorector la Universitatea Charles din Praga, care găzduiește 1.500 de studenți ruși, a declarat că instituția a precizat că nu va tolera rusofobia după ce a auzit rapoarte de la studenți. „Noi nu ne judecăm studenții – încercăm doar să-i sprijinim”, a spus ea. „Subliniem faptul că nu susținem nicio acțiune bazată pe principiul vinovăției colective”.

Dar Kremlinul a profitat de acuzațiile de discriminare pentru a alimenta frica în rândul studenților ruși, în încercarea de a-i convinge să se întoarcă acasă.

La sfârșitul lunii februarie, emisarul Rusiei pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, a afirmat, fără dovezi, că studenții ruși sunt expulzați din universitățile europene. Ministerul rus al Educației a anunțat atunci că cei care se confruntă cu „încălcări ale drepturilor lor” vor primi automat acces la universitățile de top ale țării dacă se vor întoarce acasă.

author avatar
Tudor Borcea