AcasăȘTIRI EXTERNEStresul generat de Covid-19 împiedică luarea unor decizii simple

Stresul generat de Covid-19 împiedică luarea unor decizii simple

Stresul generat de Covid-19 împiedică luarea unor decizii simple (Foto: Luis Villasmil via Unsplash)

Un sondaj efectuat pe puțin peste 3.000 de persoane din SUA a constatat că o treime dintre adulți sunt atât de stresați de pandemia Covid-19 încât uneori se luptă cu sarcinile zilnice, cum ar fi să știe ce să mănânce sau cu ce să se îmbrace.

Intitulat „Stresul în America” și publicat în American Psychological Association, acest studiu evidențiază impactul pe care îl are această perioadă de Covid asupra luării noastre de decizii, chiar și a celor de bază, în viața de zi cu zi.

Sarcinile simple devin copleșitoare

Vaile Wright, psiholog și director principal de inovare în domeniul sănătății la American Psychological Association, explică modul în care se instalează această incertitudine latentă.

„Corpurile noastre nu diferențiază de unde vine stresul. Ele știu doar că suntem stresați. Deci, atunci când acest nivel de incertitudine începe să ne copleșească mecanismele de adaptare, chiar și cele mai mici sarcini pot începe să devină copleșitoare”.

Afro-americanii și hispanicii, și aici „discriminați”

Studiul relevă că părinții, adulții tineri și persoanele de culoare sunt cei mai vulnerabili la acest fenomen. Dintre respondenți, 47% dintre părinți spun că au dificultăți în luarea deciziilor de bază, iar cei cu vârsta de 18-42 de ani sunt cei mai predispuși să facă același lucru (respectiv 37% pentru vârstele de 18-24 și 48% pentru vârstele de 25-42).

Hispanicii și persoanele de culoare sunt mai predispuși decât albii să spună că sunt atât de stresați încât au dificultăți în a lua decizii de bază. Un indicator care să facă legătura cu faptul că adulții latino și cei de culoare sunt „afectați în mod disproporționat de pandemie”, a spus Vaile Wright. În plus, hispanicii au raportat o persoană bolnavă sau decedată de Covid-19 în anturajul lor mai mult decât alte grupuri.

După pandemie, acalmie

Sondajul, realizat în august, mai arată că pandemia i-a împins pe toți să-și regândească modul de viață (61% dintre cei chestionați) sau că i-a împiedicat să își planifice un viitor (49%). A face față acestui stres s-a dovedit dificil pentru aproape jumătate dintre generația Z și pentru „mileniali”. Pentru 74% dintre adulți, stresul a provocat dureri de cap și sentimente de copleșire.

Cu toate acestea, dintre participanți, 70% au spus că sunt încrezători pentru era post-Covid, scrie Slate„Acest optimism este un sentiment pe care oricine îl poate exploata încă de acum, chiar și în timpul pandemiei”, spune Vaile Wright. „Ne ajută să ne reamintim că am trecut prin adversități înainte, fie personal, fie ca națiune. Așa ca să ne amintim că acest lucru nu va dura pentru totdeauna, chiar dacă ar putea părea așa, la momentul respectiv”.

author avatar
Tudor Borcea
119 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger