AcasăȘTIRI EXTERNEStrategia ban pe ban: răscumpărarea de acțiuni, pe repede înainte

Strategia ban pe ban: răscumpărarea de acțiuni, pe repede înainte

Unul dintre cele mai ciudate lucruri pe care companiile le pot face cu surplusul de numerar este să își cumpere propriile acțiuni –  și chiar acum merg la cumpărături.

La fel cum mulți oameni stau pe o mulțime de bani după blocarea de anul trecut, la fel sunt multe companii, și un număr din ce în ce mai mare alege să cheltuiască banii pe răscumpărări de acțiuni.

De exemplu, Apple a autorizat anul acesta un program de 90 de miliarde de dolari. Google, Visa și Adobe au strategii de buyback similare.

Până la începutul lunii mai, companiile americane au cumpărat înapoi peste 500 de miliarde de dolari din propriile acțiuni, cea mai mare cifră din ultimii 20 de ani, potrivit Goldman Sachs.

Răscumpărările de acțiuni rămân controversate, dar populare. Majoritatea programelor au fost abandonate în primele etape ale pandemiei Covid-19, așa că mulți investitori sărbătoresc revigorarea din acest an.

Companiile recompensează investitorii pe termen lung în două moduri principale. În primul rând, plătind dividende. În al doilea rând, cumpărând propriul stoc.

Într-o răscumpărare de acțiuni, o companie își ia o grămadă de bani proprii și reinvestește în sine, spune Chaddy Kirbaj, director la Swissquote Bank: “Cu mai puține acțiuni pe piață, procentul din compania pe care o deține fiecare investitor existent ar trebui să crească. Prin ridicarea acțiunilor la un preț de ofertă, conducerea poate demonstra încredere în perspectivele sale de tranzacționare pe termen lung, trimitând un mesaj pozitiv piețelor financiare”.

Anul trecut, compania de  investiții Berkshire Hathaway a miliardarului Warren Buffett a răscumpărat un stoc masiv de 25 de miliarde de dolari din propriile acțiuni și a cheltuit încă 8 miliarde până acum în acest an.

În Marea Britanie, aproximativ 35 de companii listate au anunțat răscumpărări de acțiuni în valoare totală de 8,8 miliarde de lire sterline (12,3 miliarde de dolari) de la începutul lui 2021.

Charlie Munger, vicepreședintele Berkshire Hathaway, a numit răscumpărările un „act extrem de moral” dacă se face atunci când acțiunile se tranzacționează la un preț de ofertă, deoarece acest lucru îi recompensează pe acționari. Cu toate acestea, el a avertizat că sunt „profund imorale” dacă directorii răscumpără acțiuni numai pentru a le crește prețul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
172 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger