AcasăȘTIRI EXTERNEStop dieselului rusesc! Europa își taie craca de sub picioare

Stop dieselului rusesc! Europa își taie craca de sub picioare

Europa continuă să se bazeze în mare măsură pe Rusia ca sursă de motorină, cu mai puțin de zece săptămâni înainte ca sancțiunile să blocheze aproape complet comerțul – un avertisment clar  pentru eforturile de  a găsi noi surse de aprovizionare.

Uniunea Europeană și Marea Britanie au primit aproape jumătate din importurile de combustibil de tip diesel pe nave din Rusia în primele 24 de zile ale acestei luni, arată datele Vortexa Ltd. compilate de Bloomberg.

Nivelul de dependență a sărit brusc față de luna octombrie, când importurile globale din regiune au crescut pentru a face față grevelor care au scos din funcțiune capacitatea de rafinare a petrolului din Franța.

În total, petrolierele au livrat în medie 1,34 milioane de barili pe zi de motorină în perioada 1-24 noiembrie în UE și Marea Britanie. Această cifră este în scădere față de octombrie, dar este totuși mai mare decât media primelor 10 luni ale anului.

Începând cu 5 februarie, sancțiunile UE vor întrerupe practic toate importurile maritime de motorină și alte produse rafinate din Rusia –  țară care rămâne de departe cel mai mare furnizor extern al Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că toți cumpărătorii se vor confrunta cu o criză acută.

Exporturile din portul Primorsk de la Marea Baltică au înregistrat o revenire spectaculoasă luna trecută și urmează să crească și mai mult luna viitoare.

O cantitate remarcabilă din totalul produselor transportate pe apă de Rusia se îndreaptă către zona Amsterdam-Rotterdam-Anvers(ARA), centrul comercial de petrol din nord-vestul Europei.

Decembrie este ultima lună în care comercianții de pe ICE Gasoil – principala piață futures de motorină din Europa – vor putea livra combustibil rusesc  în depozite din regiunea ARA prin intermediul acestor contracte. Din ianuarie, produsele de origine rusă vor fi interzise la livrările ICE Gasoil.

În timp ce Europa se află sub presiune pentru a găsi surse alternative de aprovizionare, Rusia trebuie, de asemenea, să identifice noi destinații pentru exporturile sale: în septembrie, mai mult de jumătate dintre acestea au mers către UE. Turcia este un cumpărător important, alături de Maroc și Tunisia.

Livrările totale de produse petroliere ale Rusiei în această lună sunt pe cale să atingă cel mai ridicat nivel, raportat la numărul de barili pe zi, din februarie, când a început invazia în Ucraina.

Nu tot combustibilul produs în Rusia este întotdeauna exportat din porturile sale – o parte poate fi trimisă prin alte țări.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
402 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ce ma amuza astia. „Europa isi taia craca de sub picioare”. Da cine e Europa ma fratilor? E vreo cucoana? E vreun barbat?
    Atunci cand spui ca Europa face ceva, de fapt nu spui nimic si intentia reala este sa ascunzi numele celor care fac ceva.
    Va e greu de exemplu sa spuneti ca GDF SUEZ prin directorul ei (Markus Homalaul) a decis sa cumpere diesel din Rusia? (n-o luati de buna, e un exemplu)
    Dati nume, sa stim si noi cine si ce face, nu bagati abureli cu „Europa a decis”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger