AcasăȘTIRI EXTERNEStingem lumina? Scade cererea globală pentru electricitate

Stingem lumina? Scade cererea globală pentru electricitate

Cererea mondială de energie electrică încetinește din cauza creșterii economice mai slabe și  inflației.

Agenția Internațională pentru Energie estimează că cererea pentru electricitate va crește în 2022 doar cu 2,3%, sub previziunile de peste 3% la începutul anului și în scădere față de 2021(6%).

În timp ce se aștepta ca redresarea economică rapidă din 2021 să încetinească, cererea din acest an a fost afectată de o combinație de factori, cum ar fi prețurile ridicate ale materiilor prime, creșterea inflației și măsurile stricte de blocare Covid-19 ale Chinei, care au afectat producția industrială și au sporit tensiunea în lanțurile de aprovizionare globale.

„Lumea se află în mijlocul primei crize energetice cu adevărat globale, declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, iar sectorul energiei electrice este unul dintre cele mai puternic afectate”, a declarat Keisuke Sadamori, director pentru piețe și securitate energetică în cadrul AIE.

„Acest lucru este evident mai ales în Europa, care se confruntă cu tulburări grave pe piața energiei, și în economiile emergente și în curs de dezvoltare, unde întreruperile în aprovizionare și creșterea prețurilor la combustibili pun o presiune uriașă asupra sistemelor electrice fragile și duc la pene de curent.”

“În prima jumătate a anului, prețurile medii ale gazelor naturale în Europa au fost de patru ori mai mari decât în ​​aceeași perioadă din 2021, în timp ce prețurile cărbunelui au fost de peste trei ori mai mari, ceea ce a condus la creșterea prețurilor cu ridicata la electricitate de peste trei ori pe multe piețe”, se arată în raportul AIE.

Indicele de prețuri al agenției pentru principalele piețe globale de energie electrică a atins niveluri care au fost de două ori mai mari decât media din prima jumătate a perioadei 2016-2021.

Războiul din Ucraina, prețurile ridicate la energie, împreună cu întreruperile lanțului de aprovizionare și inflația galopantă, au condus, de asemenea, la revizuirea în scădere a previziunilor de creștere economică.

Fondul Monetar Internațional și-a redus în aprilie estimările privind creșterea economiei mondiale la 3,6% pentru 2022, față de 4,4% anterior, și a anunțat că le va reduce și mai mult în cursul acestei luni.

Banca Mondială și-a redus, de asemenea, estimarea de creștere pentru acest an la 2,9% în iunie, de la o proiecție anterioară de 3,2%.

„Având în vedere că industria este responsabilă pentru mai mult de 40% din cererea finală de electricitate, iar 20% este consumată de comerț și servicii, încetinirea rezultată a activității economice a declanșat o scădere a consumului”, a precizat AIE.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
407 afisari

3 COMENTARII

  1. Pai daca scade cererea inseamna ca va fi electricitate suficienta, plus motiv de scadere a pretului.

  2. „Lumea se află în mijlocul primei crize energetice cu adevărat globale, declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, …”
    Ce legatura are coada vacii cu stampila primariei???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger