AcasăȘTIRI EXTERNEStatele Unite se implică şi mai mult în Taiwan, spre DISPERAREA Chinei....

Statele Unite se implică şi mai mult în Taiwan, spre DISPERAREA Chinei. Spaţiul aerian, scenă de luptă!

Scenariul negru pentru Taiwan se confirmă. China nu renunță și face anunțul de care se temea Casa Albă / Foto: Facebook

Tensiunile sporite şi mărite dintre China, pe de-o parte şi SUA + Taiwan, pe de altă parte, în urma vizitei lui Nancy Pelosi, cunosc noi culmi. Cea mai recentă decizie a americanilor este periculoasă pentru toate taberele.

SUA vor consolida relaţiile comerciale cu Taiwanul şi vor efectua noi curse aeriene şi maritime în strâmtoare, în replică la acţiunile „provocatoare” ale Chinei.

Americanii insistă că au avut „o vizită coerentă”

Beijingul a utilizat acest pretext pentru „a lansa o campanie de punere sub presiune împotriva Taiwanului pentru a schimba statu quo-ul, punând în pericol stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, au spus oficiali de la Casa Albă, făcând trimitere la vizita lui Nancy Pelosi.

China s-a înfuriat după vizita în Taiwan, săptămâna trecută, a lui Nancy Pelosi, lansând exerciţii aeriene şi maritime de mai multe zile în jurul insulei. În replică, SUA şi-au reafirmat angajamentul în regiune.

Relaţii economice strânse SUA – Taiwan

Kurt Campbell, coordonator al Casei Albe pentru Asia-Pacific, susţine că administraţia Biden „va continua să întărească legăturile cu Taiwan, în special făcând să progreseze relaţiile noastre economice şi comerciale”.

Forţele americane „vor continua să zboare, să navigheze sau să opereze peste tot unde dreptul internaţional o permite”, a adăugat el, fără a preciza natura desfăşurărilor în strâmtoare sau calendarul lor.

author avatar
Andrei Ștefan