AcasăȘTIRI EXTERNEÎntoarcerea oamenilor pe Lună. NASA anunță data misiunii istorice

Întoarcerea oamenilor pe Lună. NASA anunță data misiunii istorice

Întoarcerea oamenilor pe Lună. NASA anunță data misiunii istorice

NASA a anunțat marți, 9 noiembrie, că data de 2024 stabilită de Donald Trump pentru întoarcerea oamenilor pe Lună va fi amânată „cel mai devreme” în 2025. O întârziere care era relativ așteptată pentru această misiune care urmează să ducă prima femeie pe sol lunar.

Revenirea oamenilor pe Lună, în cadrul programului american Artemis, a fost amânată din 2024 până în 2025 „cel mai devreme”, a anunțat Administrația Națională Aeronautică și Spațială a SUA.

Lipsă de fonduri alocate de Congres

Data anului 2024 a fost stabilită de administrația lui Donald Trump, dar a fost considerată aproape imposibil de îndeplinit. Prin urmare, această întârziere era relativ așteptată, dar este prima dată când NASA o recunoaște oficial.

Agenția spațială americană aștepta în special soluționarea unei dispute juridice privind dezvoltarea viitorului lander lunar înainte de a anunța un nou program. „Am pierdut aproape șapte luni în litigii și probabil că acest lucru a împins prima aterizare umană până în 2025 cel mai devreme”, a declarat șeful NASA Bill Nelson, la o conferință de presă.

Dar „există și alte motive”, a adăugat el. Data anului 2024, stabilită de administrația anterioară, nu era „fezabilă din punct de vedere tehnic”, a afirmat el. El a criticat, de asemenea, lipsa fondurilor alocate de Congres în ultimii ani pentru dezvoltarea vehiculului de aterizare pe Lună.

Misiunea Artemis 2, în mai 2024

El a mai anunțat că misiunea Artemis 2, care va fi prima din program cu astronauți la bord, dar care nu va ateriza pe Lună, are acum „o potențială dată de decolare în mai 2024”.

Această a doua misiune, care a fost anunțată anterior pentru 2023, „va merge mai departe decât a fost vreodată orice om. Probabil la aproape 65.000 km dincolo de Lună și apoi se întoarce pe Pământ”, a spus Bill Nelson. Artemis 1, prima misiune-test pe Lună care nu va include  astronauți la bord, este încă programată pentru februarie 2022, așa cum a anunțat recent NASA.

Toate aceste misiuni vor folosi noua rachetă gigantică a NASA, numită SLS, care va propulsa capsula Orion pe Lună. În prezent, este complet asamblată la Centrul Spațial Kennedy din Florida, așteptând decolarea, scrie France 24.

Programul Artemis, care urmează să ducă și prima persoană de culoare pe Lună, face ecou programului Apollo al NASA din anii 1960, dar are scopul de a stabili o prezență durabilă pe Lună și de a pregăti călătorii spre Marte.

 

author avatar
Tudor Borcea
206 afisari

1 COMENTARIU

  1. Daca dupa 50 ani se cacaie sa plece pe Luna inseamna ca in 69 nu au ajuns pe Luna ,cu tehnologia de atunci [numai calculatorul erea cat 2 sifonere,acum ce facea acel caculator face mult mai mult un laptop ]!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger