AcasăȘTIRI EXTERNEStatele Unite ale Americii, acuzate că ar fi pus în pericol pasagerii...

Statele Unite ale Americii, acuzate că ar fi pus în pericol pasagerii unei curse iraniene. Clipe de coșmar la bordul avionului – VIDEO

Statele Unite ale Americii, acuzate că ar fi pus în pericol pasagerii unei curse iraniene. Clipe de coșmar la bordul avionului - VIDEOStatele Unite ale Americii, acuzate că ar fi pus în pericol pasagerii unei curse iraniene. Clipe de coșmar la bordul avionului

Mai mulți pasageri care se aflau într-un avion iranian au fost răniți joi după ce pilotul a schimbat altitudinea pentru a evita coliziunea cu un avion de vânătoare din Statele Unite.

Avionul zbura pe deasupra Siriei când a avut loc incidentul despre care militarii americani au declarat că F-15 se afla la o distanță sigură de avionul iranian.

Avionul iranian, aparținând companiei Mahan Air, plecase de la Teheran și se îndrepta spre Beirut când pilotul a efectuat o manevră de siguranță într-un incident despre care Ministerul de Externe iranian a declarat că va fi investigat.

Clipe de coșmar pentru pasagerii din avionul iranian

Tensiunile au crescut între Teheran și Washington încă din 2018, când președintele SUA, Donald Trump, a ieșit din acordul nuclear al Iranului din 2015 cu șase puteri și a reintrodus sancțiunile care au lovit în economia Iranului.

Agenția oficială de știri IRIB din Iran a citat un pasager care descrie modul în care s-a lovit cu capul de plafonul avionului în timpul manevrei de schimbare a altitudinii.

De asemenea, potrivit imaginilor surprinse de un pasager, o persoană în vârstă cade pe podea.

Toți pasagerii au părăsit avionul, unii cu răni minore, potrivit declarațiilor făcute de șeful aeroportului din Beirut pentru Reuters.

Avionul a sosit în Teheran la primele ore ale dimineții de vineri, 24 iulie.

Comandamentul central al armatei americane, care supraveghează trupele americane din regiune, a declarat că aeronava F-15 a efectuat o inspecție vizuală a aeronavei iraniene atunci când a trecut în apropierea garnizoanei Tanf din Siria, unde sunt prezente forțele americane.

„A fost o inspecție vizuală standard”

Căpitanul Bill Urban, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Central, a declarat că F-15 „a efectuat o inspecție vizuală standard, în această seară, a unei linii aeriene de pasageri Mahan Air la o distanță sigură de aproximativ 1.000 de metri de aeronavă”.

„Inspecția vizuală a avut loc pentru a asigura siguranța personalului coaliției la garnizoana At Tanf. De îndată ce pilotul F-15 a identificat aeronava drept un avion de pasageri al Mahan Air, F-15 a stabilit distanța de siguranță”, a punctat căpitanul.

Acesta a adăugat că interceptarea a fost realizată în conformitate cu standardele internaționale.

Pilotul avionului de pasageri a contactat piloții avionului F-15 pentru a-i avertiza să păstreze o distanță sigură și ulterior cei din urmă s-au identificat drept americani, relatează IRIB.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Mousavi, a declarat că vor fi luate măsurile juridice și politice necesare, potrivit site-ului web al ministerului.

Israelul și Statele Unite au acuzat de multă vreme compania Mahan Air că ar fi transportat arme pentru gherilele susținute Iran în Siria și în alte părți.

Statele Unite au impus sancțiuni companiei Mahan Air în 2011, susținând că a oferit sprijin financiar și de altă natură elitelor Gărzi Revoluționare ale Iranului.

author avatar
Alexandru Tîrcavu
123 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger