AcasăȘTIRI EXTERNEStatele UE aprobă încărcătorul universal pentru telefoane. Ce alte dispozitive electronice sunt...

Statele UE aprobă încărcătorul universal pentru telefoane. Ce alte dispozitive electronice sunt vizate

Statele UE aprobă încărcătorul universal pentru telefoane. Ce alte dispozitive electronice sunt vizate

Consiliul Uniunii Europene a aprobat definitiv, luni, Directiva privind încărcătorul comun. Aceasta înseamnă că, în 2024, portul de încărcare USB-C va deveni obligatoriu pentru o gamă largă de dispozitive electronice, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele și căștile.

Nu va mai fi nevoie de un încărcător diferit de fiecare dată când se achiziționează un telefon mobil nou sau un dispozitiv similar: toate vor putea fi încărcate cu același încărcător.

11.000 de tone de deșeuri electronice în fiecare an

Existența unui încărcător comun va îmbunătăți confortul consumatorilor prin armonizarea interfețelor de încărcare și a tehnologiilor de încărcare rapidă și va reduce semnificativ deșeurile electronice, potrivit Consiliului UE, care reprezintă guvernele statelor membre.

Încărcătoarele diferite de telefoane mobile reprezintă 11.000 de tone de deșeuri electronice în fiecare an. Existența unui încărcător potrivit pentru mai multe aparate va economisi timp și bani va ajuta la reducerea deșeurilor electronice.

Noile norme vor impune obligativitatea unui port de încărcare USB-C pentru o gamă largă de dispozitive electronice. Prin urmare, majoritatea dispozitivelor vor putea fi încărcate cu același încărcător. Directiva introduce o pictogramă care arată dacă un încărcător este oferit împreună cu noul dispozitiv, precum și o etichetă care indică performanțele de încărcare.

De asemenea, directiva le permite consumatorilor să aleagă dacă doresc să cumpere un dispozitiv nou cu sau fără încărcător. Posibilitatea ca această vânzare separată să devină obligatorie va fi evaluată de Comisie la patru ani de la intrarea în vigoare a directivei.

Noile norme se vor aplica unei game largi de dispozitive electronice: telefoane mobile, tablete și e-readere, aparate fotografice digitale și console de jocuri video, căști, căști  și difuzoare portabile, mouse-uri și tastaturi fără fir, sisteme portabile de navigație

În plus, toate laptopurile vor face obiectul noilor norme la 40 de luni de la intrarea în vigoare a directivei.

author avatar
Tudor Borcea
177 afisari
Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger