AcasăȘTIRI EXTERNEStat Islamic nu este mort - ucide aproape zilnic

Stat Islamic nu este mort – ucide aproape zilnic

În ciuda faptului că a fost teoretic dezmembrat în martie 2019 odată cu căderea autoproclamatului său „califat”, grupul jihadist continuă să lanseze atacuri mortale în Siria și Irak.

Pe 30 decembrie,  39 de soldați sirieni au fost uciși într-o ambuscadă revendicată de ISIS în provincia Deir Ezzor.  4 ianuarie: 8 soldați ai regimului, precum și 4 combatanți aliați și 3 civili au pierit în nordul provinciei Hama. 11 ianuarie: cel puțin 8 soldați sirieni și luptători aliați au fost de asemenea uciși. “Membrii grupării jihadiste profită de această confruntare latentă între mai mulți actori din Siria pentru a acționa în continuare. Beneficiază în special de respingerea de către populațiile arabe a forțelor democratice siriene dominate de kurzi în această regiune. Obține sprijinul anumitor populații tribale, ostile atât guvernului sirian, cât și administrației kurde, în zonele din nord-estul Siriei. Îi elimină pe cei care lucrează cu administrația locală și pe cei care colaborează cu ONG-urile occidentale. Au trecut doi ani de când regiunea Deir Ezzor nu mai are expatriați care pun piciorul acolo. Proiectele umanitare se desfășoară prin intermediarul localnicilor care își expun viața și sunt eliminați în mod regulat de către Statul Islamic ”,  explică Fabrice Balanche, expert în geopolitica  Orientului Mijlociu. Câteva mii de luptători SI sunt desfășurați în Siria, în zone în care sunt susținuți de diferite clanuri arabe.

De asemenea, notează AFP,  jihandiștii sunt sprijiniți de Turcia, care îi folosește împotriva kurzilor, deoarece Recep Erdogan are încă proiectul de a elimina un stat kurd care încearcă să se  formeaze cu ajutorul Occidentului în nord-estul Siriei, la granița cu Turcia. Totul va depinde dacă autoritatea statelor este sau nu restabilită în această regiune, a subliniat Balanche. “Statul Islamic prosperă în zone gri, când țările nu mai au controlul asupra regiunii lor. În Siria avem un stat care nu slăbește războiul,  se află sub greutatea sancțiunilor și se luptă să-și refacă teritoriul. În Irak, avem o țară în plină criză economică, cu prăbușirea prețurilor petrolului. Dacă situația din aceste țări nu se va stabiliza, vom avea întotdeauna oameni care vor să adere la Statul Islamic și care vor întări organizația.  Și la nivel geopolitic, este vorba de a împiedica puterile externe, precum Turcia și Iranul, să alimenteze jihadiștii în propriile interese. Dar SI nu va fi niciodată complet eradicat. Ideologia Statului Islamic este acolo, continuă să prospere”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
322 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger