AcasăȘTIRI EXTERNEStarea de alertă s-a încheiat! Guvernul ridică majoritatea restricțiilor

Starea de alertă s-a încheiat! Guvernul ridică majoritatea restricțiilor

spaniaStarea de alertă s-a încheiat! Guvernul ridică majoritatea restricțiilor

Spania a ieșit oficial din starea de alertă duminică, 9 mai, după mai bine de jumătate de an. Măsura guvernului spaniol pune punct unor restricţii anti-Covid-19, în special în ceea ce privește libera circulație.

Totuși, unele comunităţi autonome, precum Valencia, Baleares, Canarias, Ţara Bascilor şi Navarra, au anunţat că vor menţine restricţii de mobilitate pe timp de noapte. Dar, în restul teritoriului spaniol este permisă circulația.

Guvernul consideră că regiunile autonome au luat deciziile potrivite pentru a renunţa la restricţiile de mobilitate şi că este timpul de a privi spre viitor.

„Trebuie să fim prudenţi, dar trebuie să începem să ne gândim la firme, la locurile de muncă. Trebuie să începem şi facem asta prin ieşirea dintr-o lungă stare de alertă generalizată”, a declarat viceprim-ministrul Carmen Calvo.

Ieșirea din starea de alertă, sărbătorită pe străzi

„Este ca de Anul Nou”, a spus Oriol Corbella, un spaniol în vârstă de 28 de ani, din Barcelona, ​​unde ridicarea stării de alertă a fost întâmpinată cu strigăte, aplauze și muzică.

Deși măsura va duce la mai multe libertăți, este o provocare pentru cele 17 guverne regionale din țară. Starea de alertă le-a oferit un cadru legal pentru a impune măsuri – cum ar fi îngrijirile nocturne sau interzicerea călătoriilor neesențiale între regiuni – care limitează libertățile. Regiunile autonome pot menține în continuare câteva restricții și pot impune limite de capacitate în baruri și restaurante.

Liderul PP, Pablo Casado, l-a criticat pe Twitter pe prim-ministrul Pedro Sánchez pentru că a lăsat decizia pe seama comunităţilor autonome, „o iresponsabilitate ce trebuie să aibă grave consecinţe politice”.

„Cineva trebuie să îi spună lui Pedro Sánchez că nu poate trece de la o stare de alertă la o stare de haos şi că CCAA nu ştiu către cine să se îndrepte de mâine pentru a lupta împotriva pandemiei”, a spus sâmbătă secretarul general al PP, Teodoro Garcia Egea. „Cineva trebuie să îi spună adevărul lui Pedro Sánchez”.

Cele mai multe dintre guvernele regionale au solicitat cetăţenilor să fie prudenţi şi responsabili, deoarece pericolul prezentat de coronavirus există încă şi finalul restricţiilor nu înseamnă finalul pandemiei.

Spania este una dintre țările europene grav afectate de pandemiei. În Peninsulă au fost înregistrate peste 3,56 milioane de cazuri de Covid-19 şi mai mult de 78.790 de decese asociate.

author avatar
Andreea Vlad