AcasăȘTIRI EXTERNEStare explozivă în Peru, cel puțin 45 de morți. Poporul cere demisia...

Stare explozivă în Peru, cel puțin 45 de morți. Poporul cere demisia președintelui, lupte violente în capitală – VIDEO

Stare explozivă în Peru, cel puțin 45 de morți. Poporul cere demisia președintelui, lupte violente în capitală - VIDEO / Foto: printscreen

Mii de persoane, în special din regiunile sărace din Anzi, au manifestat joi pentru a cere demisia președintelui peruan Dina Boluarte în centrul capitalei Lima, unde au izbucnit ciocniri violente între protestatari și poliție.

Confruntările s-au soldat cu încă doi morți în sudul țării. În Arequipa, al doilea oraș din Peru, ciocnirile violente din jurul aeroportului s-au soldat cu moartea unui bărbat în vârstă de 30 de ani și cu 10 răniți, potrivit biroului ombudsmanului poporului.

45 de morți de la începutul tulburărilor

Anterior, biroul a anunțat moartea unui alt bărbat, rănit cu o zi înainte în confruntări la Macusani, în apropiere de Puno (sud), la granița cu Bolivia. În total, 45 de persoane, inclusiv un ofițer de poliție, au murit în tulburările din Peru de la începutul crizei, la 7 decembrie.

La Lima, un număr mare de manifestanți au mărșăluit într-o atmosferă calmă, scandând „Dina este o asasină” și „Dina, ascultă, poporul te repudiază”. Dar, timp de două ore, în centrul orașului, manifestanții au aruncat cu pietre, pavele și sticle în forțele poliție sau au lovit cu bastoane scuturile și căștile acestora.

În mai multe zone din centrul orașului, poliția s-a retras sub presiune înainte de a-și relua pozițiile și a folosit pe scară largă gaze lacrimogene. Un jurnalist AFP a văzut cel puțin doi răniți și a asistat la mai multe arestări. Ministrul de interne Vicente Romero a declarat că 16 polițiști au fost răniți la nivel național, fără a face diferențe între Lima și provincie.

O clădire din apropierea Plaza San Martin, epicentrul protestelor din Lima, a luat foc din motive necunoscute cu puțin timp înainte de ora locală 20:00 (01:00 GMT). Aproximativ 11.800 de polițiști au fost mobilizați pentru această zi crucială, potrivit autorităților, informează Boursorama.

„Există prea multă corupție”

„Suntem aici pentru a lupta pentru o cauză dreaptă. Vrem dizolvarea parlamentului. Ei ne marginalizează, spun că suntem vandali, teroriști. Suntem aici pentru a ne cere drepturile”, a declarat Ayda Aroni, care a sosit din regiunea sudică Ayacucho, îmbrăcată în haine tradiționale și fluturând un steag peruvian ale cărui dungi roșii au fost înlocuite cu cele negre în semn de doliu.

Protestatarii, care cer noi alegeri în Peru, intenționau să „cucerească Lima” și să dea o lovitură. „Mă aflu la Lima pentru a apăra țara, deoarece există prea multă corupție. Dina Boluarte nu ne reprezintă. Vom rămâne o săptămână pentru a continua demonstrațiile”, a declarat seara Demetrio Jimenez, care a venit din Puno, în apropiere de granița boliviană.

Demonstranții au încercat să ocupe aeroporturile din Puno și Cuzco, capitala turistică a țării, care au fost închise temporar.

Dina Boularte vede mâna „agenturililor”

Seara, Dina Boluarte, înconjurată de întreaga echipă guvernamentală, a făcut din nou apel la calm la televiziune. „Pentru poporul peruan, pentru cei care vor să lucreze în pace (…) și pentru cei care protestează: nu voi obosi să fac apel la un dialog bun, să le spun că țara are nevoie de soluții pentru apă, sănătate, educație, agricultură, zootehnie, mai multe poduri, mai multe drumuri”.

Dar ea i-a amenințat, de asemenea, pe cei „care generează acte de violență”, promițând că serviciile de securitate vor acționa „cu fermitate”. Ea s-a întrebat „cine finanțează” manifestațiile și a asigurat că atacul simultan asupra celor trei aeroporturi (Cuzco, Arequipa, Puno) „nu poate fi o simplă coincidență”. În ultimele zile, autoritățile i-au acuzat în mod repetat pe demonstranți că sunt „manipulați” și finanțați de traficul de droguri și/sau de operațiuni miniere ilegale.

Guvernul a declarat duminică starea de urgență pentru 30 de zile în Lima, Cuzco, Callao și Puno, permițând armatei să intervină pentru a menține ordinea și suspendând libertatea de întrunire și de circulație. Joi, starea de urgență a fost extinsă la alte trei departamente: Amazon (est), Libertad (nord) și Tacna (sud).

Tulburările din Peru au izbucnit după demiterea și arestarea, la 7 decembrie, a președintelui de stânga Pedro Castillo, acuzat că a încercat să dea o lovitură de stat prin dizolvarea parlamentului care urma să îl înlăture de la putere.

Criza reflectă, de asemenea, decalajul uriaș dintre capitală și provinciile sărace, care l-au susținut pe președintele Castillo, de origine amerindiană, și au văzut în alegerea sa o răzbunare pentru disprețul puterii din Lima la adresa lor.

Boluarte, care fusese vicepreședintele lui Castillo, i-a succedat acestuia în conformitate cu Constituția. Ea face parte din același partid ca și Castillo, dar demonstranții o consideră o „trădătoare”.

author avatar
Tudor Borcea
454 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger