Confruntat cu o secetă gravă, guvernatorul Californiei a extins starea de urgență și le-a cerut locuitorilor „eforturi voluntare de conservare a apei”.
Cea mai gravă secetă din 1977: California și-a îndemnat joi, 8 liulie, locuitorii să-și reducă consumul de apă cu 15% și a extins starea de urgență legată de aproape jumătate din populația acestui stat de pe coasta de vest a SUA.
Secetă istorică
„Suntem deja de doi ani într-o perioadă de secetă”, a declarat guvernatorul Gavin Newsom, în cadrul unei conferințe de presă. De aici decretul său încurajând „eforturile voluntare de conservare a apei în statul California”.
„Sperăm că oamenii din California vor păstra mentalitatea pe care au avut-o în timpul ultimei secete și o vor consolida cu o reducere voluntară de 15% a consumului de apă, nu doar în case, ci și în industrie, comerț și agricultură”, a pledat Newsom.
Dați dovadă de „bun simț”
Guvernatorul le-a cerut astfel californienilor să dea dovadă de „bun simț” prin reducerea, de exemplu, a irigării peluzelor și prin dușuri mai scurte.
După câțiva ani marcați de precipitații foarte puține, rezervele din barajele de acumulare, la sfârșitul lunii mai, din California au fost estimate la două treimi din nivelul lor normal.
53 de grade în Valea Morții
O situație agravată de valul de căldură de săptămâna trecută în unele părți din vestul Statelor Unite și Canada. Temperaturile record sunt încă așteptate în weekendul viitor, cu prognoze de până la 53 de grade Celsius pentru Valea Morții din California.
Guvernatorul a mai anunțat că 50 din cele 58 de comitate din California sunt acum supuse măsurilor de urgență. Starea de urgență legată de secetă afectează acum 42% din populație, mai ales în nordul și centrul Californiei. Starea de urgență oferă autorităților competențe suplimentare pentru a controla resursele, scrie Liberation.
Printre consecințele secetei se numără riscul crescut de incendii, într-o regiune deja devastată în ultimii ani de incendii forestiere masive.