AcasăȘTIRI EXTERNEStare de alertă în Havana. Cubanezii ies în stradă: „Ne e foame,...

Stare de alertă în Havana. Cubanezii ies în stradă: „Ne e foame, jos dictatura!”

Stare de alertă în Havana. Cubanezii ies în stradă: Ne e foame, jos dictatura!

Insula comunistă este zguduită de demonstrații fără precedent împotriva guvernului. Președintele Miguel Diaz-Canel și-a chemat „revoluționarii” să riposteze în stradă.

Exasperați de criza economică, mii de cubanezi au manifestat, duminică 11 iulie, în toată țara strigând „libertate” și „jos cu dictatura”. Președintele Miguel Diaz-Canel, din partea sa, și-a chemat susținătorii să apere regimul.

„Să înfruntăm în mod hotărât provocările”

„Ordinul de luptă a fost dat, în stradă revoluţionari!”, a lansat Canel, într-o intervenţie televizată, acuzând „mafia cubanezo-americană” că se află în spatele acestei revolte.

„Facem apel la toți revoluționarii din țară, la toți comuniștii, să iasă în stradă unde vor avea loc aceste provocări, acum și în zilele următoare. Și să le înfruntăm într-un mod hotărât, ferm și curajos”, a adăugat el.

La sfârșitul zilei de duminică, mai multe grupuri de susținători s-au adunat în diferite locuri din capitală pentru a se pregăti pentru defilat, scrie Le Monde.

Difuzate pe larg via reţelele de socializare, protestele anti-guvernamentale au început spontan duminică dimineaţa, un eveniment extrem de rar în această ţară condusă de Partidul Comunist şi în care singurele adunări autorizate sunt, de obicei, cele ale partidului.

Internetul tăiat

„Jos dictatura!”, „Să plece” au câteva mii de protestatari în San Antonio de los Baños, un orășel la aproximativ treizeci de kilometri de Havana.

„Libertate!”, au scandat și manifestanții din capitala Havana, unde au avut loc ciocniri între protestatari și polițiști, care au folosit gaze lacrimogene.

Cel puțin zece persoane au fost arestate și mai mulți ofițeri de poliție au folosit țevi de plastic pentru a-i lovi pe protestatarii, în timp ce orașul a fost plasat sub o amplă desfășurare militară și polițistă.

Alte demonstrații au fost transmise în direct, via Facebook sau Twitter, din mai multe orașe din țară.

Motorul unui număr tot mai mare de revendicări ale populaţiei după introducerea sa în Cuba la sfârşitul anului 2018, internetul mobil a fost întrerupt în cea mai mare parte a ţării duminică după-amiază.

„Vive Cuba, Vive Fidel”

Miguel Diaz-Canel s-a deplasat la orele prânzului la San Antonio de los Baños, însoțit de activiști de partid care au mărșăluit strigând „Vive Cuba”  și „Vive Fidel”, în timp ce în timp ce de-al lungul traseului său, localnicii au continuat să protesteze împotriva crizei economice: „Suntem flămânzi”, „Libertate”, „Jos dictatura”.

„Cuba nu e a voastră”

„Țara nu e a voastră! Cuba nu e a voastră”, striga mulțimea adunată în fața birourilor Partidului communist (PCC), sinbgura formațiune politică autorizată în Cuba.

Pandemia Covid-19 a scufundat Cuba într-o criză economică gravă, cea mai gravă din ultimii treizeci de ani, exacerbând lipsa de alimente și medicamente și generând tulburări sociale puternice. Dificultățile economice au determinat autoritățile să întrerupă energia electrică timp de câteva ore pe zi.

„Mafia cubanezo-americană” e de vină

„Situația energetică pare să fi încălzit unele spirite aici”, a admis Miguel Diaz-Canel în fața jurnaliștilor, acuzând sancțiunile SUA că sunt responsabile pentru criză. „Dacă vreți ca oamenii să trăiască mai bine, ridicați mai întâi embargoul” impus de americani din 1962.

„Există o mafie cubanezo-americană care plătește foarte bine pe rețelele sociale. (…) Ea s-a folosit de pretextul situaţiei din Cuba şi a chemat la manifestaţii în toate regiunile ţării”, a apus el.

Devoluționari „dezorientați”

Șeful statului a recunoscut însă că „oamenii au venit să-și exprime nemulțumirea” , vorbind despre „revoluționari dezorientați” . Dar „suntem mulți, iar eu primul, să fim gata să ne dăm viața pentru această revoluția” , a lansat el.

Pe Twitter, Julie Chung, subsecretarul adjunct principal al Biroului pentru afaceri din emisfera vestică din cadrul Departamentului de Stat al SUA, a îndemnat la calm: „Suntem foarte îngrijoraţi de apelurile la luptă din Cuba. Susţinem dreptul poporului cubanez de a protesta paşnic”.

Avertismente de la Washington

„Recunoaștem cererea legitimă a societății cubaneze de a avea medicamente, hrană și libertăți fundamentale”, a scris pe Twitter Luis Almagro, secretar general al Organizației Statelor Americane (OEA).

„Condamnăm regimul dictatorial cubanez pentru că a făcut apel la civili să-i reprime  pe cei care își exercită dreptul de a manifesta”, a adăugat el.

„Dictatura trebuie să înțeleagă că nu vom tolera utilizarea forței brutale pentru a reduce la tăcere aspirațiile poporului cubanez”, a avertizat și senatorul american Bob Menendez.

„Statele Unite sprijină libertatea de exprimare și dreptul la întrunire în Cuba și vor condamna cu tărie orice act de violență sau care vizează protestatarii pașnici care își exercită drepturile universal”, a declarat consilierul american pentru securitate, Jake Sullivan, pe Twitter.

author avatar
Tudor Borcea