AcasăȘTIRI EXTERNE„Stăpânii mărilor” se întorc! Ce națiune își proiectează puterea pe mare și...

„Stăpânii mărilor” se întorc! Ce națiune își proiectează puterea pe mare și avertizează China

Marea Britanie își proiectează puterea pe mare. Să priceapă China

Londra dorește în continuare ca Regatul Unit să joace un rol global în afacerile externe și asta include și capacitatea de a începe demonstrații de forță în regiunea indo-pacifică.

Royal Navy a anunțat săptămâna aceasta că cea mai mare flotilă navală de după războiul din Malvine (Falkland) din 1982 va fi asamblată în următoarele săptămâni. Grupul aeronaval va fi condus de portavionul HMS Queen Elizabeth, care va efectua voiajul său inaugural.

Alături de nava ei soră, HMS Prince of Wales, HMS Queen Elizabeth este cea mai mare navă de război pe care Marea Britanie a trimis-o vreodată pe mare.

„Când grupul nostru aeronaval, Carrier Strike Group (CSG) va naviga luna viitoare, va arbora pavilionul Global Britain, proiectându-ne influența, semnalând puterea noastră, angajându-ne cu prietenii și reafirmându-ne angajamentul de a aborda provocările de securitate de astăzi și de mâine”, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.

„Marea Britanie nu face un pas înapoi, dar navighează pentru a juca un rol activ în modelarea sistemului internațional al secolului 21”, a adăugat Wallace.

Două distrugătoare ale Royal Navy, două fregate anti-submarin (ASW), un submarin și două nave militare auxiliare de aprovizionare se vor alătura portavionului HMS Queen Elizabeth.

Multe F-35, piloți britanici și americani

Portavionul, având un deplasament de 65.000 de tone, va transporta 18 avioane „stealth” F-35B Lightning II (Lockheed Martin) pilotate de RAF (Royal Air Force) dar și de United States Marine Corps. În ceea ce privește submarinul (al cărui nume nu a fost încă dezvăluit), va fi înarmat cu rachete Tomahawk.

Grupul aeronaval va transporta o companie a Royal Marines și cel puțin paisprezece elicoptere ale Royal Navy.

Va fi cea mai mare concentrație de avioane de luptă care vor opera pe mare de pe un portavion al Royal Navy,  de la HMS Hermen (1983) încoace.

Ministerul britanic al Apărării a îndicat la rândul lui că va fi vorba de „cel mai mare grup aerian de avioane de luptă de generație cinci desfășurat pe mare”.

Potrivit unui raport al CNN, care citează Institutul Internațional pentru Studii Strategice, aceasta va fi „flotila cea mai capabilă desfășurată de o singură marină europeană în ultimii ani. Deși nu va replica un grup aeronaval al US Navy, probabil că va fi mai aproape de el decât orice altceva care este implementabil în prezent”.

Prezență mai puternică în Asia

Forța navală va vizita India, Japonia, Coreea de Sud și Singapore ca parte a expunerii angajamentului Regatului Unit de a exercita o prezență mult mai puternică în Asia. În total, HMS Queen Elizabeth și alte nave ar trebui să viziteze peste 40 de țări în timpul deplasării.

Grupul aeronaval este menit să adâncească legăturile politice și de securitate, dar și să sprijine exporturile și comerțul internațional al Marii Britanii. Luna trecută, primul ministrul Boris Johnson a anunțat că regiunea indo-pacifică va deveni o cheie a focalizării politicii externe și de apărare a Londrei, după părăsirea Uniunii Europene.

„Vom naviga prin Marea Chinei de Sud dar nu vom fi conflictuali”

Ben Wallace a declarat că desfășurarea aeronavală nu este „conflictuală” dar intervine în momentul în care China se afirmă din ce în ce mai agresiv în ceea ce privește propria acumulare militară.

„Nu vom merge în cealaltă parte a lumii pentru a fi provocatori”, a spus Wallace în fața Parlamentului. „Vom naviga prin Marea Chinei de Sud, vom fi încrezători, dar nu conflictuali”.

Se așteaptă ca desfășurarea forței navale să dureze cel puțin șase luni, cu participarea la zeci de exerciții, inclusiv unul pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a celor cinci acorduri de apărare încheiate cu Malaezia, Singapore, Australia și Noua Zeelandă.

author avatar
Tudor Borcea