AcasăȘTIRI EXTERNESputnik V în Europa de Est. Vaccin sau instrument de propagandă?

Sputnik V în Europa de Est. Vaccin sau instrument de propagandă?

Sputnik V în Europa de Est. Vaccin sau instrument de propagandă? Foto/Facebook

Vaccinul Sputnik V semănă diviziune în fostele țări din blocul estic, care anterior erau dependente de Moscova. În timp ce unii îl văd o modalitate de a contracara mai rapid epidemia de coronavirus, alții îl consideră o armă pur politică, o propagandă a Kremlinului.

Vaccinul Sputnik V, care este eficient în proporție de 91,6%, potrivit unui studiu recent, este deja utilizat în mai multe țări din întreaga lume, dar nu a fost încă aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

În ciuda acestui fapt, unele din fostele țări comuniste, acum membre ale UE, iau în calcul utilizarea acestuia.

Un „instrument de război hibrid”

Analiștii spun că o astfel de situație aduce beneficii Rusiei și eforturilor sale de a semăna discordie în regiunea pe care a condus-o acum mai bine de trei decenii.

„Este foarte clar că Sputnik V a devenit un instrument de soft-power pentru Rusia”, a declarat pentru AFP Michal Baranowski de la German Marshall Fund.

Potrivit lui Baranowski, care conduce biroul Fondului de la Varșovia, scopul politic al Kremlinului  „este să divizeze Occidentul”.

Slovacia, care s-a confruntat cu o criză guvernamentală la câteva zile după ce a primit primul lot de Sputnik V, la 1 martie, este un exemplu perfect în acest sens.

În timp ce premierul Igor Matovic a lăudat livrarea vaccinului Sputnik, subliniind că „Covid-19 nu știe nimic despre geopolitică”, ministrul de Externe, Ivan Korcok, a numit vaccinul rusesc „un instrument de război hibrid”.

Vladimir, davai vaccin!

Foarte afectați de al treilea val de pandemie, foștii sateliți ai URSS au început să privească spre est, după întârzieri în livrările europene de vaccinuri.

Slovacia și vecina sa, Republica Cehă, au înregistrat cele mai mari rate de deces pe cap de locuitor din lume, de săptămâni, potrivit statisticilor AFP bazate pe date oficiale, iar spitalele lor sunt pline.

În februarie, președintele ceh Milos Zeman, cunoscut pentru simpatiile sale pro-ruse și pro-chineze, i-a cerut lui Vladimir Putin o aprovizionare cu Sputnik. „Cred că îmi voi ajuta țara în acest fel”, a declarat Zeman.

Când ministrul ceh al Sănătății a refuzat să accepte un vaccin fără aprobarea EMA, Zeman i-a cerut demisia.

Kremlinul „își freacă mâinile”

„Utilizarea potențială a vaccinului Sputnik V în Republica Cehă a devenit o armă pur politică”, a declarat analistul Jiri Pehe, numind acest vaccin „un instrument de luptă politică și propagandă”.

Potrivit lui Jiri Pehe, Rusia a avut probleme în producerea de vaccinuri suficiente pentru a-și satisface propriile nevoi. De el a punctat asupra îndoielilor cu privire la condițiile în care este produs vaccinul Sputnik V.

„Dacă Vladimir Putin ar avea cu adevărat încredere în vaccin, el ar fi primul care se va vaccina cu el, în lumina reflectoarelor, dar îl evită”, a spus Pehe.

Potrivit lui Pavel Havlicek, analist la Asociația pentru Afaceri Internaționale din Praga, „diplomația vaccinului a Rusiei încearcă în mod clar să submineze încrederea reciprocă și coeziunea în Europa”. Kremlinul „își frecă mâinile”, a spus el.

Ungaria merge pe mâna Rusiei și a Chinei

Prima și până în prezent singura țară UE care folosește de fapt Sputnik V este Ungaria. Însuși ministrul de Externe, Peter Szijjarto, și-a administrat o doză pentru a-și convinge compatrioții.

Premierul Viktor Orban, care are legături strânse cu Vladimir Putin, a primit vaccinul Sinopharm produs de China, pe care Ungaria a început să îl folosească, tot în premieră în UE, luna trecută.

În altă parte a Europei post-comuniste, Serbia, utilizând atât Sputnik, cât și Sinopharm, a devenit una dintre cele mai rapide țări din lume în a-și vaccina populația, în timp ce Albania intenționează să înceapă discuții pentru aprovizionarea cu ambele vaccinuri.

Membre UE, Bulgaria, Croația, Estonia, Letonia și România așteaptă la rândul lor aprobarea EMA pentru Sputnik, în timp ce Lituania a exclus utilizarea acestuia.

Polonia, cea mai mare țară din fostul bloc estic, afișează un „niet” hotărât pentru Sputnik V.

„Rusia și-a înfipt foarte clar steagul rusesc pe vaccinul Sputnik V (…), iar în Polonia, tot ce poartă steagul rusesc nu va fi primit cu brațele deschise niciodată”, a spus Baranowski.

 

author avatar
Tudor Borcea
200 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger