AcasăȘTIRI EXTERNESputnik, primul vaccin din lume împotriva COVID-19. 20 de țări au comandat...

Sputnik, primul vaccin din lume împotriva COVID-19. 20 de țări au comandat un milliard de doze

Rusia este prima țară din lume care a reușit să obțină un vaccin împotriva Coronavirusului ucigaș.

Anunțul a fost făcut de președintele Vladimir Putin, la o ședință cu responsabilii din domeniul educației și sănătății. Pentru a fi mai credibil, liderul de la Kremlin a mărturisit că una din fiicele sale a încercat pe propriul organism prototipul de vaccin.

„Există interes considerabil din străinătate pentru vaccinul rusesc dezvoltat de Institutul Gamaleya. Am primit deja aplicații preliminare pentru peste un miliard de doze din partea a 20 de țări. Împreună cu partenerii noștri străini, suntem pregătiți să producem peste 500 de milioane de doze de vaccin pe an, în cinci țări, iar planul este de a crește capacitatea producției și mai mult”, a spus, marți, șeful fondului de investiții din Rusia, Kirill Dmitriev.

„Până acum, țări din America Latină, Orientul Mijlociu și Asia au arătat cel mai mare interes pentru vaccin. Suntem pregătiți să finalizăm un număr de contracte pentru achiziționarea lui”, a completat Dmitriev.

Vaccinul nu a trecut testul de eficiență

Cu toate că a fost anunțat oficial, vaccinul nu a trecut încă de una dintre fazele de testare cruciale, cea în care este verificată siguranța și eficiența serului.

Dmitriev a precizat că aceste teste vor avea loc în afara Rusiei.

„Am ajuns deja la acorduri cu Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și un număr de alte țări, pentru ca vaccinul să treacă prin testele relevante”, a mai spus oficialul rus.

Rusia nu a făcut publice rezultatele științifice ale testelor clinice pentru vaccin, astfel că presupusa sa eficacitate nu poate fi verificată.

OMS este rezervată în privința vaccinului

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat marţi că Rusia este prima ţară din lume care a autorizat un vaccin împotriva COVID-19, după mai puţin de două luni de teste clinice pe oameni.

Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

„Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă”, a declarat după anunţul preşedintelui rus purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

„Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea”, a explicat el, potrivit digi24.ro.

 

author avatar
Eli Dan Davidescu
498 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger