După opt luni de discuții și tensiuni în mijlocul unei pandemii, Uniunea Europeană și Marea Britanie încearcă săptămâna asta ultima perioada de negocieri post-Brexit. La capătul tunelului: un acord comercial fără precedent sau un eșec politic amar.
Marea Britanie a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, dar efectul deplin al divorțului nu va fi resimțit decât la 1 ianuarie 2021, după perioada de tranziție în care continuă să se aplice standardele eurpopene. Londra și Bruxelles promiseră să încheie un tratat comercial „tarif zero, cotă zero” pentru a limita pe cât posibil consecințele negative (și inevitabile) ale Brexit-ului. Cu toate acestea, la mai puțin de două luni până la sfârșitul anului, discuțiile patinează. “Logica economică și bunul simț nu sunt suficiente pentru a explica ce se întâmplă cu Brexit”, notează AFP. De la referendumul privind Brexitul din iunie 2016, până la încheierea de la sfârșitul anului 2019 – în ultimul moment – a acordului de închidere a plecării Regatului Unit, prin legea britanică, punând sub semnul întrebării același tratat, telenovela din jurul divorțului a fost bogată în dramă. Ultima întorsătură: Dominic Cummings, consilier extrem de influent al prim-ministrului Boris Johnson și controversat arhitect al campaniei Brexit, și-a prezentat demisia. De asemenea, a demisionat cu efect imediat și Lee Cain, directorul de Comunicare al Downing Street.
În momentul în care discuțiile se pregătesc să se reia la Bruxelles, conduse de Michel Barnier din partea europeană și de David Frost din partea britanică, este imposibil să se prevadă rezultatul acestora.Singura certitudine: un acord va trebui încheiat în zilele următoare, pentru a putea fi ratificat la timp de parlamentele britanice și europene. În absența acordului, comerțul ar fi guvernat exclusiv de regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cu returnarea unor taxe vamale ocazionale foarte mari, dar și a obstacolelor netarifare (cote, standarde tehnice sau de sănătate). Discuțiile se împiedică de trei subiecte: garanțiile cerute la Londra în ceea ce privește concurența, accesul europenilor la apele britanice bogate în pește și modul de soluționare a litigiilor în viitorul acord. Un acord “negativ” ar afecta mai mult Regatul Unit, care exportă 47% din produsele sale către continent, în timp ce UE vinde doar 8% din bunurile sale englezilor.