AcasăȘTIRI EXTERNESpre dictatură: liderii europeni, bolnavi de putere în timpul pandemiei

Spre dictatură: liderii europeni, bolnavi de putere în timpul pandemiei

Liderii și guvernele statelor europene au acaparat și mai multă putere în timpul crizei sanitare și nu au de gând să renunțe la acest privilegiu.

Sute de mii de oameni și-au pierdut viața în întreaga Europă din cauza Covid-19,  iar mulți alții au suferit probleme de sănătate pe termen lung după ce au contractat boala. Nu sunt singurele victime ale pandemiei.

Normele democractice au fost, de asemenea, grav afectate de un an de restricții, iar experții se tem acum că politicienii înfometați de putere  ar putea fi reticenți să renunțe la autoritatea lor aproape totală odată ce criza se va termina.

Răcirea lui Macron cu democrația

CNN dă exemplu Franța: parlamentul a aprobat un proiect de lege la începutul acestei săptămâni care prelungește starea de urgență până la sfârșitul lunii septembrie. Asta îi permite președintelui Emmanuel Macron să introducă un permis de sănătate, care să arate dacă cineva a fost vaccinat împotriva Covid-19 sau nu, precum și eventuale blocări în toată țara. Departe de tradiția liberală a Republicii.

Răcirea lui Macron cu democrația nu se oprește la urmărirea a cine a fost vaccinat: de-a lungul pandemiei, președintele a redus rolul pe care îl joacă parlamentul  în examinarea anunțurilor sale politice. “Președintele francez poate controla poliția, armata, toată politica internă și externă. El chiar își numește propriul prim-ministru”, comentează Phillippe Marliere, expert în politică franceză și europeană la University College London.

Democracy Reporting Internațional (DRI) a publicat recent un studiu cu privire la modul în care guvernele din întreaga Uniune Europeană au răspuns în contextul democrației și statului de drept. Franța a fost listată ca o țară de „îngrijorare semnificativă”. Și nu e singura.

Libertatea cetățenilor, la cheremul guvernelor

În Austria, Slovenia, Belgia și Lituania, pentru a numi câteva, există temeri serioase că  liderii și guvernele au abuzat de legile existente pentru a restrânge libertatea cetățenilor.

Cel mai flagrant exemplu vine probabil din Ungaria, unde guvernul a adoptat o legislație care i-a permis să se pronunțe prin decret fără control judiciar.

Instanțele din Cipru și Republica Cehă au susținut că nu au jurisdicție cu privire la măsurile Covid.

De fapt, DRI a enumerat doar Spania din cele 27 de state membre ale UE ca fiind o țară „fără îngrijorare” atunci când a venit vorba de supravegherea parlamentară sau legală a restricțiilor legate de pandemie.

O preocupare centrală a raportului DRI este că puține țări europene au un „plan de ieșire” clar pentru a pune capăt stărilor de urgență și a reveni la modalitățile normale de guvernare.

Mai îngrijorător, raportul DRI afirmă că puține state membre ale UE – Republica Cehă, Lituania, Olanda și Portugalia – au strategii de ieșire adecvate pentru a reveni la normal.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
514 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger