AcasăȘTIRI EXTERNESpioni și minciuni: scandal la Credit Suisse

Spioni și minciuni: scandal la Credit Suisse

Credit Suisse a indus în eroare autoritățile de reglementare din Marea Britanie și SUA cu privire la spionarea personalului său și a mințit investitorii în legătură  un împrumut corupt acordat Mozambicului.

Miercuri, Vincent Kaufmann, director executiv al consilierului elvețian pentru investiții Ethos, a cerut Credit Suisse să recupereze bonusurile plătite managerilor implicați în diferitele scandaluri și să ia în considerare luarea de acțiuni în justiție împotriva lor.

Marți, Credit Suisse a fost sancționată cu 547 milioane de dolari de către autoritățile de reglementare britanice și americane pentru împrumuturi secrete acordate Mozambicului, a căror descoperire i-a determinat pe donatori să retragă sprijinul pentru țara sud-africană și a declanșat colapsul său economic.

“Conspirație pentru a înșela investitorii”

“Credit Suisse a ascuns adevărata natură a împrumuturilor, care erau menite să plătească o flotă de pescuit pentru ton, inclusiv plata a 200 de milioane de dolari în recompense către bancherii și oficialii guvernamentali din Mozambic”, potrivit Departamentului de Justiție al SUA, citat de Reuters.„Credit Suisse, prin intermediul filialei sale din Regatul Unit, s-a angajat într-o conspirație criminală globală pentru a înșela investitorii”, a declarat procurorul american Breon Peace.

În mod separat, autoritățile de reglementare elvețiene au acuzat Credit Suisse că a  indus în eroare cu privire la amploarea spionajului pe care banca îl întreprinde într-un scandal care a forțat plecarea în 2020 a șefului executiv Tidjane Thiam.

Ca răspuns, Credit Suisse a declarat că a condamnat spionajul și a luat măsuri „decisive” pentru a-și îmbunătăți guvernanța și a consolida conformitatea.

Cu toate acestea, scandalurile, coroborate cu pierderile mari provocate de  prăbușirea biroului de familie american Archegos și lovitura pentru clienții băncii din cauza dispariției finanțatorului britanic Greensill, au determinat dezbaterea cu privire la consolidarea controalelor bancare elvețiene.

„Avem nevoie de mai multă putere pentru a aborda rangurile de conducere de la aceste bănci, care se îndepărtează întotdeauna nevătămate de astfel de scandaluri”, a spus Gerhard Andrey, politician al Partidului Verde în parlamentul elvețian, care face presiuni pentru o reglementare mai strictă.

Autoritatea elvețiană de supraveghere a pieței financiare FINMA a declarat că banca a planificat operațiuni de spionaj în șapte ocazii între 2016 și 2019 și a efectuat majoritatea acestora.

Scandalurile i-au enervat pe oficialii FINMA, care se luptă să-i tragă la răspundere pe bancheri, deoarece regulile elvețiene le permit să sancționeze directorii doar dacă sunt implicați direct în acțiuni greșite, mai degrabă decât pentru pierderile manageriale generale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
415 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger