AcasăȘTIRI EXTERNESpionaj. Ofițer italian, prins în timp ce oferea documente clasificate unui ofițer...

Spionaj. Ofițer italian, prins în timp ce oferea documente clasificate unui ofițer rus

Spionaj. Ofițer italian, prins în timp ce oferea documente clasificate unui ofițer rus/ Foto: Facebook

Un ofițer de marină italian a fost arestat în flagrant delict de spionaj în folosul Rusiei, alături de un ofițer rus căruia i-a înmânat documente „clasificate”, a declarat, miercuri, poliția din peninsulă.

„În seara de ieri” (marți), poliția „a arestat un ofițer al marinei militare”, se arată într-un comunicat de presă, care precizează că a fost reținut și un ofițer rus.

Operațiunea, desfășurată sub supravegherea contraspionajului italian și a statului-major al apărării, „a vizat un capitan de fregată al marinei militare și un ofițer acreditat la Ambasada Federației Ruse, cei doi fiind acuzați de infracțiuni grave privind spionajul și securitatea statului”, precizează carabinierii.

„Intervenția a avut loc în timpul unei întâlniri clandestine dintre cei doi, prinși în flagrant după ce ofițerul italian i-a oferit documente casificate celui rus, în schimbul unei sume de bani”.

Ofițerul italian a fost arestat, dar cazul ofițerului rus este încă în curs de examinare din cauza statutului său diplomatic, au precizat autoritățile italiene.

Potrivit Corriere della Sera, principalul cotidian din peninsulă, ofițerul rus va fi expulzat din Italia.

Documente italiene și documente NATO

Examinarea documentelor ridicate din apartamentul ofițerului italian arată că, în afară de documente italiene clasificate, el ar fi furnizat și documente NATO casificate, punând astfel în pericol nu doar securitatea națională, ci și cea din alte țări ale Alianței Nord Atlantice.

Primul raport despre relația dintre cei doi a venit în urmă cu câteva luni de la AISI, agenția de securitate internă condusă de Mario Parente, și, din acel moment au fost inițiate procedurile de control ale mișcărilor lor.

Ambasada Rusiei: Sperăm să nu afecteze relațiile bilaterale

Ambasadorul rus în Italia a fost convocat la Ministerul italian de Externe. Ministerul „l-a convocat, la instrucțiunile ministrului Luigi Di Maio, pe ambasadorul Federației Ruse, Serghei Razov”, potrivit unui comunicat.

Ambasada Rusiei, la rândul său, a confirmat arestarea „unui funcționar de la biroul atașatului militar”.

„În acest moment nu este potrivit să comentăm ce s-a întâmplat. În orice caz, sperăm că ceea ce s-a întâmplat nu va afecta relațiile bilaterale dintre Rusia și Italia ”, se arată în declarația ambasadei Rusiei.

Tensiuni acumulate după nefăcutele rușilor

Dezvăluirea acestui caz vine în timp ce relațiile dintre Rusia și Europa sunt tensionate, de exemplu din cauza dosarului Alexei Navalnîi și a altor câteva cazuri de spionaj: : Moscova acuză UE că are o poziție conflictuală față de ea, în timp ce UE dă vina pe Rusia pentru deteriorarea relațiilor, îndemnând-o să facă „progrese susținute” în ceea ce privesc drepturile omului, precum și „încetarea atacurilor cibernetice” împotriva statelor sale membre.

Astfel, mai mulți parlamentari germani, membri ai Bundestagului, și alte personalități politice au făcut obiectul unui recent atac informatic a cărui pistă ar duce în Rusia, potrivit mass-media germană.

Iar Bulgaria a anunțat acum zece zile expulzarea a doi diplomați ruși după descoperirea unei rețele de spioni care ar fi acționat în beneficiul Moscovei, decizie care vine într-un context tensionat între cele două țări.

În plus, un ofițer francez staționat la o bază NATO din Italia, suspectat că ar fi furnizat documente extrem de sensibile serviciilor secrete ruse, a fost arestat la Paris în august anul trecut.

 

author avatar
Tudor Borcea
275 afisari

3 COMENTARII

  1. ,,în ceea ce privesc drepturile omului” incorect! in ceea ce priveste drepturile este corect

  2. La Napoli e centrul de comanda a scutului Defenselu.
    Daca Putin a spus ca – Numai o minte bolnava ar crede ca Rusia vrea sa atace Nato, de ce spioneaza?
    Alte state implicate in functionarea scutului:
    Anglia
    Sua
    Italia
    Olanda
    Turcia
    Polonia
    Romania
    Spania

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger