AcasăȘTIRI EXTERNESpionaj cibernetic. America pedepsește Israelul. Cine a ajuns pe Black List

Spionaj cibernetic. America pedepsește Israelul. Cine a ajuns pe Black List

Spionaj cibernetic. Scandalul care poate rupe prietenia SUA-Israel

Autoritățile americane au pus miercuri, 3 noiembrie, pe lista neagră grupul israelian NSO, creatorul programului spion Pegasus, pentru că a vândut instrumente de piratare țărilor care le-au folosit pentru a spiona oficiali americani, jurnaliști și alte ținte. 

Decizia împotriva companiei care se află în centrul proiectului Pegasus reflectă îngrijorarea profundă cu privire la impactul programelor spion asupra intereselor de securitate națională a SUA.

Grupul israelian se declară „consternat”

Departamentul de Comerț al SUA a anunțat că a adăugat NSO Group, compania israeliană care produce soft-ul de spionaj Pegasus, pe la lista companiilor interzise , deoarece  reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a SUA.

„Grupul NSO este consternat de decizia” SUA și „va depune eforturi pentru a se asigura că această decizie va fi schimbată”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei cu sediul în suburbiile Tel Aviv, și care susține că are un „ cartă etică riguroasă bazată pe valorile americane”.

„Intenționăm să prezentăm toate informațiile care arată că avem cele mai riguroase programe de respectare și (respect) a drepturilor omului și care se bazează pe valorile americane pe care le prețuim profund”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Potrivit acestuia, aceste standarde au dus la „numeroase” anulări ale contractelor cu agențiile guvernamentale care „au deturnat produsele noastre” de la obiectivul lor inițial.

iPhone și Android, fără apărare

Software-ul Pegasus, vândut guvernelor străine cu aprobarea Forțelor de Apărare Israeliene,  permite recuperarea mesajelor, fotografiilor, contactelor și activarea de la distanță a microfonului unui smartphone (iPhone și Android).

Grupul NSO și autoritățile israeliene consideră că acest software ar trebui folosit doar pentru activități de combatere a terorismului sau împotriva criminalilor.

Noua desemnare – care plasează NSO în compania hackerilor din China și Rusia –vine după ce, în această vară, investigațiile publicate de un consorțiu de 17 instituții de presă internaționale, au dezvăluit că software-ul său Pegasus ar fi permis spionarea numerelor de telefon ale unor jurnaliști, politicieni, activiști sau lideri de afaceri din diferite țări, inclusiv al președintelui francez Emmanuel Macron.

Potrivit Departamentului de Comerț al SUA, acest program de calculator a permis „guvernelor străine să efectueze represiuni dincolo de granițele lor (…) să reducă la tăcere orice voce disonantă”.

Premierul israelian Naftali Bennett a discutat luni la Glasgow, în marja conferinței climatice COP26, cu Emmanuel Macron și cu reprezentanții NSO, potrivit unei surse diplomatice din Ierusalim, scrie France 24. „Cei doi lideri au convenit asupra faptului că această problemă trebuie tratată în continuare într-o manieră discretă și profesionistă,  în interesul transparenței între părți”, potrivit acestei surse.

Duminică, NSO a anunțat că fondatorul său Shalev Hulio  renunță din funcția de CEO pentru a deveni „președinte global” și vicepreședinte al consiliului de administrație. El este înlocuit de Isaac Benbenisti.

 

author avatar
Tudor Borcea
341 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger