AcasăȘTIRI EXTERNESpațiul, un nou teren pentru „soft power-ul” rusesc

Spațiul, un nou teren pentru „soft power-ul” rusesc

Spațiul, un nou teren pentru „soft power-ul” rusesc

Pentru industria spațială rusă, realizarea unui film la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) este un instrument de propagandă și o modalitate de a obține finanțare guvernamentală.

O întreagă regie oferită de tehnică. Spectacolul stepelor deșertice din Baikonur, decolarea lentă a rachetei Soyuz, cu silueta ei cunoscută, care accelerează treptat spre cer, lăsând în urmă flăcări și zgomot de apocalipsă, emblematica „cruce a lui Korolev” formată din cele patru boostere laterale care se desprind la unison, odată ce combustibilul lor este epuizat…

Iubitorii cuceririi spațiului nu ratează niciodată lansarea unei rachete Soyuz, chiar lansările au loc, în mod identic, practic în fiecare săptămână.

SUA și Tom Cruise s-au mișcat prea încet

Dar cea din 5 octombrie a fost urmată de un public mai mare decât de obicei. Pentru că a transportat pe ISS doi pasageri speciali: regizorul Klim Șipenko, deja cunoscut pentru filmul tematic spațial „Salyut 7”, și actrița Yulia Peresild, cap de afiș în ultimii ani a mai multor blockbusters patriotice.

Ambii trebuie să filmeze pe ISS pentru viitoarele documentare, dar mai ales scenele primului film SF în spațiu, „The Challenge”, a cărui intrigă se va derula pe orbita Pământului. Programat pentru 2022 pe ecrane, va deveni primul film de ficțiune din lume realizat în condiții de zero gravitație. Devansând astfel un proiect american cu Tom Cruise, care ar trebui să la rândul lui ISS în lunile următoare.

Prea târziu ! Mai întâi în spațiu cu Sputnik și Yuri Gagarin, rușii sunt acum primii care fac un lungmetraj de ficțiune în spațiu. O victorie simbolică și o cursă câștigată care a început cu puțin peste un an în urmă. La 19 septembrie 2020, mass-media din SUA a anunțat un acord pentru trimiterea lui Tom Cruise și a regizorului Doug Liman la bordul ISS.

Casting supervizat de Putin

Trei zile mai târziu, agenția spațială rusă Roskosmos a arătat aceeași intenție. Un casting național este deschis pentru a selecta actrița care va avea onoarea de a zbura la bordul ISS. Confruntați cu scepticismul anumitor lideri politici și științifici, cei doi promotori ai proiectului – directorul Roskosmos, Dimitri Rogozin, și cel al televiziunii publice rusești, Konstantin Ernst – solicită arbitrajul direct al lui Vladimir Putin, care și-a dat acordul.

Cu toate acestea, este dificil de vorbit despre o „cursă” câtă vreme partea americană nu pare a fi preocupată că a fost devansată de ruși. Proiectul de zbor spațial al lui Tom Cruise și Doug Liman nu este susținut în special de stat și se referă în principal la operatorul privat SpaceX. La 5 octombrie, Yulia Peresild și Klim Șipenko au zburat către ISS, chiar înainte de a se anunța data finală a zborului lui Tom Cruise.

Interesul științific al taberei rusești este evident nul. Și, fără îndoială, și interesul cinematografic. SF-ul, la urma urmei, nu a așteptat ca acest zbor să producă, existând la dispoziție numeroase efecte speciale care să ofere scene complet realiste de imponderabilitate. Deci la ce servește graba rușilor?

Cursa pentru finanțare

În primul rând, pentru a arăta că Rusia este foarte prezentă în cursa pentru exploatarea comercială a spațiului și că americanii nu sunt singurii care trimit turiști să viziteze orbita terestră. Acest tip de operațiune de comunicare este, de asemenea, o modalitate prin care Roskosmos poate exista în ochii publicului rus și al propriului guvern.

O mare parte din funcționarea agenției se bazează pe acest gen de strategie. „Capacitățile Rusiei în domeniul spațial nu sunt solicitate de stat la înălțimea la care ele ar putea fi”, a declarat anul trecut bloggerul specializat în domeniul spațial Vitali Egorov pentru Express. Remarca se aplică și astăzi: moștenitorul unui complex științific și industrial disproporționat din epoca sovietică, Roskosmos folosește doar o mică parte din el, din lipsă de voință politică și finanțare. Pentru a obține finanțare pentru proiecte mai ambițioase, șefii sectorului spațial rus trebuie să comunice constant.

„Roskosmos trimite un semnal guvernului cu acest tip de proiect, adaugă Egorov. El spune: uite, programul nostru spațial poate fi folosit pentru altceva decât simple misiuni tehnice, poate fi un instrument politic pentru a poziționa Rusia ca o superputere”. Arătându-se, de exemplu, încă capabil să ia pionii americanilor, chiar și într-o cursă superficială, Roskosmos vrea să demonstreze că poate face mai mult decât doar „taximetrie” până la ISS.

 

author avatar
Tudor Borcea