AcasăȘTIRI EXTERNESpânzurătoare și gloanțe. Hamas a executat cinci palestinieni în Fâșia Gaza /...

Spânzurătoare și gloanțe. Hamas a executat cinci palestinieni în Fâșia Gaza / „Spionau” pentru Israel

Spânzurătoare și gloanțe. Hamas a executat cinci palestinieni în Fâșia Gaza / „Spionau” pentru Israel / Foto: printscreen

Islamiștii Hamas, la putere în Fâșia Gaza, au executat duminică cinci palestinieni, dintre care doi pentru acuzații de spionaj în favoarea Israelului datând din 2009 și 2015, a anunțat Ministerul de Interne.

Execuțiile, în zorii zilei, prin spânzurare și prin împușcare, sunt primele care au loc în teritoriile palestiniene din 2017. În trecut, condamnările la moarte din Gaza au fost întâmpinate cu proteste din partea organizațiilor pentru drepturile omului.

15 palestinieni executați de la începutul anului

Declarația ministerului nu a menționat identitatea completă a celor condamnați. Trei dintre ei au fost acuzați de crime, în timp ce cei doi au fost acuzați de spionaj. Aceștia (în vârstă de 44 și 54 de ani), au furnizat Israelului informații care au dus la moartea unor palestinieni, se arată în comunicat, informează The Jerusalem Post.

Reuters nu a putut confirma imediat informațiile Ministerului de Interne. Biroul premierului israelian, care supraveghează serviciile de informații ale țării, a refuzat să comenteze. În conformitate cu legislația palestiniană, președintele Mahmoud Abbas are ultimul cuvânt în ceea ce privește execuțiile, dar nu are nicio putere efectivă în Fâșia Gaza.

De când islamiștii Hamas au preluat controlul asupra Fâșiei Gaza în 2007, zeci de palestinieni au fost condamnați la moarte și 27 au fost executați, potrivit organizațiilor pentru drepturile omului.

Centrul Al-Mezan pentru drepturile omului, cu sediul în Gaza, a declarat că, de la începutul acestui an, 15 palestinieni au fost condamnați la moarte de către Hamas.

„Al-Mezan Center For Human Rights condamnă emiterea continuă de sentințe de condamnare la moarte în Fâșia Gaza și își reiterează criticile cele mai ferme față de utilizarea acestei practici, care constituie o formă de pedeapsă inumană, contrară standardelor juridice internaționale”, a declarat grupul într-un comunicat. „De asemenea, această pedeapsă încalcă obligațiile Palestinei în temeiul legislației internaționale privind drepturile omului”.

author avatar
Tudor Borcea