AcasăȘTIRI EXTERNESpania reduce TVA-ul la gaze, Turcia le scumpește, împreună cu electricitatea

Spania reduce TVA-ul la gaze, Turcia le scumpește, împreună cu electricitatea

Spania reduce TVA-ul la gaze, Turcia le scumpește, împreună cu electricitatea

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat joi, 1 septembrie, că TVA-ul la gaze va fi redus de la 21% la 5% începând cu luna octombrie. Scopul: atenuarea exploziei prețurilor la energie pentru gospodării. În paralel, Turcia a crescut prețurile la electricitate și la gazele pentru industrie și gospodării.

Guvernul spaniol va reduce TVA-ul la gaze de la 21% la 5% începând cu luna octombrie pentru a limita efectul creșterii prețurilor asupra gospodăriilor, a declarat joi președintele guvernului, Pedro Sanchez.

Madridul a redus de două ori TVA-ul la electricitate

Scopul este ca facturile de încălzire ale cetățenilor noștri să fie mai mici, a declarat el la radio Cadena SER. În acest fel, guvernul încearcă să împartă în mod echitabil costurile și poverile războiului din Ucraina. În ultimele luni, guvernul spaniol a redus de două ori TVA-ul la electricitate.

Spania și-a luat angajamentul față de partenerii săi din UE de a-și reduce consumul de gaze cu 7%, deși în prezent acesta este în creștere față de anul trecut, scrie Ouest-France.

Valurile de căldură din timpul verii au provocat o creștere bruscă a cererii de energie electrică, reducând în același timp producția de energie hidroelectrică din cauza lipsei de apă.

Turcia scumpește

Pe de altă parte, autoritățile turcești au majorat joi prețurile la electricitate și gaze naturale pentru gospodării cu aproximativ 20% și cu aproximativ 50% pentru industrie, punând o presiune suplimentară asupra inflației, care a fost de aproape 80% în iulie.

Se așteaptă ca majorarea prețurilor la utilități să împingă inflația în sus cu 0,8 puncte procentuale, potrivit unui calcul Reuters, în timp ce prețurile industriale mai mari duc, de asemenea, la o creștere indirectă a inflației, deoarece producătorii reflectă costurile asupra consumatorilor, scrie U.S. News.

Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Turcia, EPDK, a declarat că a majorat prețurile la electricitatea pentru gospodării cu 20%, la cea utilizată de sectorul public și de servicii cu 30% și la cea utilizată în industrie cu 50%.

Importatorul de stat de energie BOTAS a declarat că a majorat prețul gazelor naturale pentru uz casnic cu 20,4%, cu 47,6% pentru clienții industriali mici și mijlocii și cu 50,8% pentru marii utilizatori industriali. Prețul gazului utilizat pentru producția de energie electrică a fost majorat cu 49,5%, a precizat BOTAS. Ambele organisme au invocat conflictul din Ucraina și evoluțiile globale, inclusiv pandemia Covid-19, ca motive pentru aceste majorări.

Turcia este aproape în totalitate dependentă de importuri pentru a-și satisface nevoile de gaze naturale și petrol, iar cererea internă a crescut după pandemie. Creșterea prețurilor globale la energie din acest an, precum și scăderea bruscă a lirei – 44% în 2021 și peste 27% în acest an – au alimentat prețurile pe plan intern. Statul subvenționează în continuare peste 80% din prețul gazelor naturale pentru consumatorii casnici, a precizat joi BOTAS.

author avatar
Tudor Borcea