Socialiștii la putere din Spania nu vor accepta „niciodată” un referendum de autodeterminare în Catalonia, o revendicare centrală a separatiștilor catalani cu care Madridul trebuie să reia negocierile în septembrie, a insistat miercuri, 30 iunie, premierul Pedro Sanchez.
„Nu va exista un referendum de autodeterminare”, a declarat Sanchez în Camera Deputaților, asigurând că Partidul Socialist, al cărui secretar general este, „nu va accepta niciodată acest tip de derivă”.
Pentru organizarea unui referendum de autodeterminare, ar fi necesar ca „cei care îl apără să reușească să convingă 3/5 din această Cameră, astfel încât articolul 2 din Constituția spaniolă să poată fi modificat. Și apoi spaniolii să ratifice această modificare printr-un referendum”, a subliniat el.
7,8 milioane de catalani, pe linia lui Carles Puigdemont
O astfel de reformă a Constituției este imposibilă, deoarece primele trei forțe politice din Cameră (socialiști, conservatori ai Partidului Popular și extrema dreaptă Vox) îi sunt opuse, scrie AFP.
Aceste declarații ale lui Pedro Sanchez vin a doua zi după prima sa întâlnire oficială cu noul președinte regional catalan, separatistul moderat Pere Aragonès. Acesta din urmă a anunțat la sfârșitul acestei întâlniri că dialogul dintre Madrid și separatiștii catalani, destinat să găsească o soluție la criza din Catalonia, se va relua în cursul celei de-a treia săptămâni a lunii septembrie.
Principala cerere a separatiștilor este organizarea unui referendum de autodeterminare în această regiune bogată din nord-estul Spaniei, populată de 7,8 milioane de locuitori.
În octombrie 2017, guvernul regional separatist al lui Carles Puigdemont a organizat un referendum, în ciuda opoziției din partea guvernului central și a interzicerii acestuia de către instanțe, care a fost urmată câteva săptămâni mai târziu de o declarație unilaterală de independență.
Nu le-a ajuns grațierea
Guvernul spaniol, pe atunci în mâinile conservatorilor lui Mariano Rajoy, a reacționat destituind guvernul regional și punerea regiunii sub control.
Această încercare de secesiune a fost una dintre cele mai grave crize politice trăite de Spania de la sfârșitul dictaturii franchiste în 1975.
Într-un gest de „reconciliere”, guvernul lui Pedro Sanchez i-a grațiat săptămâna trecută pe cei nouă lideri separatiști care au fost condamnați la pedepse de la 9 la 13 ani de închisoare pentru rolul lor în tentativa de secesiune.