AcasăȘTIRI EXTERNESpania își trece caii prin foc pentru a alunga pandemia (VIDEO)

Spania își trece caii prin foc pentru a alunga pandemia (VIDEO)

Spania își trece caii prin foc pentru a alunga pandemia (VIDEO)

În satul  San Bartolomé de Pinares, în Spania, în fiecare noapte, între 16 și 17 ianuarie, oamenii trec călare deasupra focurilor, pentru a alunga epidemiile, o tradiție ancestrală în cadrul festivalului Luminarias. Dar, în timp ce țara se luptă cu pandemia Covid-19 de aproape doi ani, această tradiție capătă o dimensiune alegorică, trecerea prin foc protejând oameni și cai deopotrivă de maladie.

În ajunul sărbătoririi Sfântului Antonie, noaptea, angajații municipalității aprind ruguri pe artera principală a acestui sat de 600 de suflete, situat la o sută de kilometri vest de Madrid.

Focuri purificatoare

În timp ce clopotele bisericii sună, cai și călăreți trec prin foc în cadrul unui ritual ce durează aproximativ o oră, un spectacol cu alură mistică și medieval care atrage turiști.

Denumită „Luminarias”, această tradiție datează din secolul al XVIII-lea, după ce o epidemie a decimat caii.

„Când un animal murea după ce era infectat, era incinerat. Și pe măsură ce epidemia a dispărut în cele din urmă, am început să credem că fumul proteja animalele”, explică Leticia Martin, kinetoterapeut în vârstă de 29 de ani, care călărește calul „Field”.

„Aceste focuri purificatoare, menite să protejeze animalele de toate bolile, sunt sărbătorite (în acest sat) în ajunul de Sfântul Antonie, sfântul patron al animalelor, spune  Anton Erkoreka, directorul Muzeului Basc de Istorie a Medicinii, reamintind că în Spania se celebrează liturghii pentru binecuvântarea animalelor.

Și în alte sate din Spania se aprind focuri în fiecare an – dar la alte date și fără cai – în amintirea epidemilor de ciumă, scrie AFP.

Un festival criticat de apărătorii animalelor

Dar, în timp ce oamenii se luptă cu pandemia Covid-19 de aproape doi ani, această tradiție capătă o dimensiune alegorică, trecerea prin foc protejând oameni și cai deopotrivă de maladie.

Festivalul Luminarias este foarte criticat de activiștii pentru drepturile animalelor. Dar această tradiție „nu face rău calului sau călărețului său”, asigură participanții. Medici veterinari trimiși de autoritățile regionale, precum și pompieri, vin în fiecare an pentru a supraveghea evenimentul.

După un an de întrerupere din cauza crizei sanitare, caii „purificați” se întorc în grajduri, în timp ce Covid-19 încă perturbă viața oamenilor.

„În acest sat nu au fost cazuri de Covid-19 până în decembrie anul trecut” și sosirea variantei Omicron. „Aici spunem că s-a întâmplat pentru că nu am făcut Luminarias în ianuarie”, glumește Leticia Martin.

author avatar
Tudor Borcea
560 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger