AcasăȘTIRI EXTERNESpălarea pe creier nu ține de foame.Cât îl vor mai suporta rușii...

Spălarea pe creier nu ține de foame.Cât îl vor mai suporta rușii pe Putin?

Greu de răspuns. Vladimir Putin este sigur că va câștiga în Ucraina, pentru că trebuie să o facă. Nu și-a lăsat alte opțiuni, după ce a pornit un război care a fost prezentat ca o luptă pentru supraviețuirea Rusiei, un război care a redefinit identitatea națională și de care a legat soarta regimului său. Este o luptă existențială. Probabil că e pe cale să o piardă, probabil că poporul, deși amețit de propagandă, nu o să-l mai suporte.

Acesta poate fi motivul pentru care se concentrează pe reinventarea trecutului și pe supraviețuirea prezentului, ignorând în același timp viitorul.

Deocamdată, comentează The Washigton Post, rușii aleg să lase deoparte aceste lucruri. Sondajele de opinie, oricât de nesigure ar fi ele în orice sistem autocratic, sugerează un sprijin tot mai mare pentru guvern – 68% dintre respondenți au declarat în iulie că țara este pe drumul cel bun, față de 52% în februarie.

Dar Kremlinul știe că are o problemă mare: oricât ar pocni din biciul naționalismului, oricât s-ar lăuda că Rusia are cele mai tari avioane, tancuri și submarine, rușii nu câștigă o copeică din astea. Vor mânca stagnare pe pâine.

Populația sărăcește vizibil într-o țară cu resurse bogate, nu se știe cât ar mai răbda costurile spectacolului „operațiunii militare speciale în Ucraina” regizat de Putin.

Din nefericire pentru liderul rus, viitorul are un mod nasol de a ajunge din urmă cu prezentul. Oricare ar fi concluzia exactă a războiului său de cucerire în Ucraina – și victoria totală este puțin probabilă – este greu de imaginat un rezultat în care Rusia să nu fie izolată și ocolită în anii următori.

Țara paria se confruntă cu un viitor de bunuri de proastă calitate, investiții străine directe slabe și venituri reale în scădere.

În cele din urmă, prăbușirea economică, nu ideologică, a fost cea care a doborât Uniunea Sovietică. Inevitabil, va exista un declanșator de protest și schimbare din partea rușilor înșiși. Edificiul se va crăpa.

Guvernul de la Moscova poate menține mai mult timp mașinăria militară în funcțiune prin realocarea cheltuielilor, prin emiterea de datorie internă și prin tipărirea de numerar. Dar nu mai suntem în anii 1990. Poate că-s spălați pe creier, dar în scurt timp niciun rus zdravăn la cap nu o să mai poată  nega scăderea nivelului de trai, izolarea, regresul tehnologic al națiunii. Butoiul cu pulbere va exploda, Putin nu e Superman și va fi spulberat într-o notă de subsol a istoriei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
469 afisari

10 COMENTARII

  1. ” Butoiul cu pulbere va exploda , Putin nu e Superman si va fi spulberat intr-o nota de subsol a istoriei „.

  2. Daca l-ar intreba cineva pe acest criminal sadic tavarisci,cu ce te deosebesti tu de Hitler care a invadat URSS in Iunie 1941 ? Ti-ar raspunde probabl,vedeti dvs.,Hitler a invadat dela est la vest,pe cand eu am inceput operatiunea speciala dela est la vest.In rest scopurile,propaganda,mijloacele,disrugerile,sunt cam la fel.Dar la morti si raniti inca nu ne putem compara.Dupa cum stiti pe Hitler l-a luat dracul in cele din urma,eu nici nu ma gandesc sa am soarta lui.Eheee,pai daca Hitler ar fi avut si el ca si mine bomba atomica,altfel s-ar fi scris Istoria Omenirii.Iar eu am bomba atomica,si vreau sa scriu Istorie,pt. ca asa mi s-a nazarit mie intr-o noapte neagra,intuneceata.Ca si dibla ta KGB-istule.

    • Cat de imbecil e asta istoria ticnitilor!! Boschetarule, vezi ca nu ai gaze in casa si o sa te speli o data pe sapt, occidentalule mort de foame :)))) tie iti arde de povesti cu putin cand imbecilii astia ti au luat gazele punandu insaanctiuni lui Putin? Rade Putin rau de tot de prosti ca tine care ajung sa traiasca mai rau ca in evul mediu :))))

  3. Dar noi cat mai rabdam sa ne spele vreun radujacota creierii? Noua si celorlalti europeni nu ne scade nivelul de trai? Crezi ca rusii sunt prosti? Rusii sunt constienti ca daca „scapa” de Putin intra sub stapanirea americana, cu toate resursele intrate in proprietatea „investitorilor strategici”. Adica mizerie ca pe vremea lui Eltin. Saracie si umilinta ca in Romania. Lipsa oricarei perspective. Colonie de tip nou.

  4. D-nu Radu autorul, mananci rahat. Dar mai bagati un text despre ceva ce nu stiti. Washinton Post 😂 vai de capul tau Raducule. 18 brigăzi noi in ultimele 6 luni cum suna?! Si inca n-au ajuns pe front ca aia se antreneaza, nu alearga cu javelinu prin papusoi.

  5. Aurorul articolului poate la fel interba cit mai tine spalarea la cap a cetatenilor ue cind le va frig si foame? Sau cald si foame? Acuma pe cetatenii din sua ii cam doare in sfanta p de ei. Acolo se fac bani nu frectii. Si totusi si pe sua va cadea o tona de brics.

  6. Faceti propaganda gunoaielor drogate amerlicane si pedofilii poponari UE ,Sanatate si succes presedintelui Putin impotriva Diavolului

  7. Radu Jacota mai bine te cacai in sus de cit sa scri articolul asta de tot rahatul ia o placuta suedeza pt. consolare .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger