AcasăȘTIRI EXTERNESpaima UE: Belarus, o a doua Ucraină

Spaima UE: Belarus, o a doua Ucraină

În vreme ce președintele Lukașenko a acuzat NATO că încearcă invadarea ţării pentru a-l răsturna de la putere şi a instaura un nou preşedinte la Minsk, șeful diplomaţiei europene Josep Borrell a atras atenţia asupra riscului de a asista la o transformare a Belarusului într-o „a doua Ucraină”.

Uniunea Europeană „nu intenţionează să transforme Belarusul într-o a doua Ucraină”, a afirmat Borrell, evocând diferendul cu Rusia după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.
„Tensiunea dintre Europa şi Rusia s-a reglat prin focuri de armă, violenţă şi o dezintegrare a teritoriul ucrainean care durează în continuare. Problema de astăzi a belaruşilor nu este de a alege între Rusia şi Europa, ci de a obţine libertatea şi democraţia”, a adăugat el. Borrel a comparata situația lui Lukașenko cu cea a liderului venezuelean Nicolas Maduro, de asemenea ţinta revoltelor populare reprimate de putere: “Maduro şi Lukanşenko sunt exact în aceeaşi situaţie. Nu recunoaştem că au fost aleşi legitim.

Cu toate acestea, indiferent dacă ne place sau nu, ei controlează guvernul şi trebuie să continuăm să tratăm cu ei, chiar dacă nu recunoaştem legitimitatea lor democratică”. Nerecunoscută de UE, realegerea contestată a lui Lukanşenko, lider care se află la putere de 26 de ani şi care mizează pe sprijinul Moscovei, a stârnit ample manifestații, fiind arestate peste 6700 de persoane. Ministrul de externe rus, influentul Serghei Lavrov, a declarat că reforma constituțională în Belarus ar fi o soluție durabilă pentru criza politică a țării.

Lavrov nu a uitat să precizeze că “situația s-a stabilizat” în Belarus, după vasta mișcare de protest care a urmat controversatei reelecții din 9 august a președintelui Lukașenko. Zeci de mii de oameni au manifestat duminică din nou la Minsk. Fluturând drapele în alb şi roşu, culorile mişcării de contestare, mulţimea s-a adunat în Piaţa Independenţei şi pe străzile din jur, strigând în cor „Libertate!”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
191 afisari

1 COMENTARIU

  1. Parerea mea ca Ucraina e mai degajata de Rusia ca Belarus. Acolo e altceva. E lipsa de libertate.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger