AcasăȘTIRI EXTERNESpaima bancherilor europeni: criptomonedele transformate în ruble

Spaima bancherilor europeni: criptomonedele transformate în ruble

Un avertisment din partea BCE. Criptomonedele obținute în schimbul rublelor în încercarea de a ocoli sancțiunile țărilor occidentale împotriva Rusiei reprezintă o „amenințare”, potrivit președintelui Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

„Dintre toate clasele de active digitale, criptoactivele mă preocupă cel mai mult în contextul rus. Monedele digitale care scapă de sistemul bancar tradițional reprezintă cu siguranță o amenințare, deoarece sunt ulilizate ca mijloc de eludare a sancțiunilor care au fost decise de multe țări din întreaga lume împotriva Rusiei”, a declarat Lagarde la forumul Bank for Internațional Settlements.

Persoanele fizice sau companiile rusești „încearcă evident să-și transforme rublele în criptoactive”, iar volumele de ruble convertite “au atins un nivel deosebit de ridicat de la sancțiunile impuse de Occident”.

Criptomonedele, folosind tehnologia blockchain, pot fi folosite în afara sistemului bancar de către persoanele sancționate pentru a continua tranzacționarea.

Înainte de conflictul armat din Ucraina, Rusia ocupa deja fruntea podiumului mondial pentru utilizarea și crearea („exploatare”) de criptomonede.

Bitcoin, speculativ ca bulbii de lalele olandeze

Bitcoin,  cea mai faimoasă dintre criptomonede, „nu constituie un depozit de valoare, ci mai degrabă un activ speculativ, asemănător cu bulbii de lalele din Olanda în secolul al XVII-lea”, a comentat guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, la deschiderea forumului.

Bancherii centrali sunt obișnuiți să critice criptomonedele din cauza volatilității lor ridicate, a posibilei lor utilizări în beneficiul activităților criminale și, mai general, a opacității lor.

BCE pariază pe crearea în termen de 5 ani a unui euro digital ca monedă stabilă a băncii centrale pentru plăți zilnice, alături de numerar.

Pentru acest proiect complex, „suntem la timp și la buget”, a asigurat Christine Lagarde.

Banii digitali curg spre Ucraina

Pe de altă parte, șefa BCE nu a pomenit despre donațiile în criptomonede – peste 100 de milioane de dolari – primite de Ucraina de la începutul războiului, permițând să-și finanțeze răspunsul la invazia rusă.

Încă din primele ore de conflict, guvernul ucrainean a deschis adrese și portofele cu bitcoin, ethereum, dar și  tether, acest „stablecoin” al cărui preț este susținut de dolar.

Potrivit AFP, ONG-ul american „The giveing ​​block”, care ridică criptomonede în întreaga lume pentru a le trimite în Ucraina, consideră că este „o opțiune pe care donatorii mai tineri o folosesc din ce în ce mai mult pentru a susține cauze multiple”.

Mai mult, ucrainenii apelaseră la monedele descentralizate pentru a se proteja de declinul monedei lor. Consecințele invaziei ar putea face ca grivna să-și piardă din valoare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
477 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger