AcasăȘTIRI EXTERNESOS la Washington: Rusia, China și Iran își duc trupele în coasta...

SOS la Washington: Rusia, China și Iran își duc trupele în coasta Americii! America Latină, OCUPATĂ!

rusiaSOS la Washington: Rusia, China și Iran își duc trupele în coasta Americii! America Latină, OCUPATĂ! / foto: securingdemocracy.gmfus.org

Iranul, Rusia și China se pregătesc să desfășoare o serie de exerciții militare majore în America Latină, într-o demonstrație de forță menită să semnaleze modul în care aceste armate pot ajunge în Statele Unite.

Venezuela, sub conducerea președintelui socialist anti-american Nicolás Maduro, va găzdui exercițiile la mijlocul lunii august, potrivit unui raport al Centrului pentru o Societate Liberă Securizată, un think tank care urmărește regimurile autoritare, conform freebeacon.com.

Rusia, China și Iran fac exerciții militare în Venezuela

Alături de alte 10 națiuni, Rusia, China și Iran își vor muta armatele în emisfera vestică pentru exerciții de război care vor „prepoziționa bunurile militare desfășurate în America Latină și Caraibe”.

Exercițiile militare, cunoscute sub numele de competiția Sniper Frontier, arată că aceste regimuri „maligne” de pe tot globul se unesc și „se pregătesc să facă o puternică declarație că regiunea este pregătită să îmbrățișeze forța multipolară”, potrivit raportului think-tank-ului. O parte cheie a „armatei Rusiei se pregătește să aducă, pentru prima dată, unele dintre aceste jocuri militare în emisfera vestică” – chiar dacă Moscova este blocată de războiul din Ucraina.

Exercițiile de război sunt unul dintre cele mai grave semne de până acum că alianța de regimuri anti-americane din America Latină lucrează pentru a stimula relațiile cu Rusia, China și Iran.

Venezuela, acorduri controversate cu Rusia, China și Iran

Maduro a încheiat recent un turneu diplomatic în Orientul Mijlociu în care a semnat un acord strategic de 20 de ani cu Iranul, în care a permis unui petrolier iranian să acosteze în Venezuela și să descarce țițeiul Teheranului. „Acordul strategic dintre Iran și Venezuela este menit să reflecte acorduri strategice similare pe care Republica Islamică le-a semnat cu China și Rusia în ultimii ani”, potrivit raportului think-tank-ului. Regimurile din America Latină încheie, de asemenea, pacte militare cu Rusia.

Există, de asemenea, semne că Gărzile Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran, forța de luptă paramilitară a țării, își sporește prezența în America Latină. La începutul lunii iunie, un avion cargo din Venezuela care zboară în regiune „a fost descoperit că are la bord membri ai Forței Qods, unitatea de elită a gardienilor revoluționari din Iran”, potrivit raportului think-tank. „Gholamreza Ghasemi, un cunoscut traficant de arme pentru IRGC și manager al Qeshm Fars Air, pilota un Boeing 747-300M care s-a întors la Buenos Aires împreună cu alți 4 cetățeni iranieni și 14 venezueleni”.

Și Rusia desfășoară operațiuni ascunse de spionaj în America Latină. Un spion rus a fost prins recent încercând să obțină un stagiu la Curtea Penală Internațională. Spionul pretindea că este „cetățean brazilian de ani de zile și este posibil să nu fi lucrat singur”, potrivit raportului think-tank-ului.

China a fost, de asemenea, activă în regiune, deși aceste eforturi au primit puțină atenție din partea mass-mediei. Ministrul chinez de externe Wang Yi a încheiat luna trecută mai multe acorduri economice în America Latină, făcând apeluri către Uruguay, Nicaragua și Ecuador.

author avatar
Andreea Vlad