AcasăȘTIRI EXTERNESoros, în spatele “Facebook-ului” maghiar?

Soros, în spatele “Facebook-ului” maghiar?

Rețeaua socială Hundub, lansată pe 6 decembrie, este prezentată ca o alternativă națională „fără cenzură” față de platforma americană și are deja zeci de mii de abonați. Dar influența pe care ar putea să o aibă pentru alegerile legislative din 2022 este deja luată în seamă.

Cu bannerul său albastru și coloana din stânga care include categoriile “prieteni”, “grupuri”, “evenimente”, interfața arată ca Facebook, însă detractorii Hundub denunță o copie palidă. Noua rețea dorește să se distingă de modelul original prin promisiunea unei versiuni fără cenzură. Printre variantele rare se numără un emoji intitulat “Big Brother ar interzice asta”, destinat să încurajeze mesajele “incorecte” din punct de vedere politic. Site-ul a depășit deja 40.000 de utilizatori din 31 decembrie. „Nu ne așteptam la o creștere atât de rapidă”, spune Csaba Pal, fondatorul Hundub. Platforma pretinde “finanțare comunitară”, dar aceasta este departe de a fi transparentă. Potrivit AFP, printre proprietari se numără o companie offshore înregistrată în Belize. Akos Hadhazy, fost membru al Fidesz, partidul de guvernământ, care a devenit independent în cadrul unei noi formațiuni(LMP), suspectează că  sunt amestecații “banii murdari” ai lui Viktor Orban în această afacere. Însă se vehiculează din ce în ce mai des numele magnatului George Soros, desi, paradoxal, tocmai Orban îl numea “dușmanul numărul unu al statului maghiar”.

Creatorii Hundub neagă o implicare politică, chiar dacă Orban este într-adevăr printre primii care au un cont pe numele său. “Nici George Soros, nici Viktor Orban nu sunt în spatele nostru”, insistă ei. Cu toate acestea, tensiunile dintre majoritatea maghiară și Facebook sunt cunoscute public. Au crescut chiar de la sfârșitul anului trecut, având în vedere alegerile legislative programate pentru primăvara anului 2022. Pe 17 decembrie, ministrul justiției Judit Varga, a acuzat gigantul digital că a schimbat algoritmii pentru face pagina sa mai puțin vizibilă pe internet, în timp ce sublinia cu trei zile mai devreme rolul predominant pe care îl putea avea asupra rezultatului scrutinului. Președintele parlamentului maghiar, Laszlo Kover, a avertizat, de asemenea, despre “forțe considerabile” din Bruxelles și Statele Unite pentru “manipularea rezultatului alegerilor”.

Spectrul modelului rus

Adversarii lui Orban se tem că Budapesta va urma același drum ca Moscova, unde tocmai a fost adoptată o lege pentru blocarea site-urilor precum Facebook și Twitter în caz de “cenzură” sau “discriminare a conținutului mass-media rusesc”. În Rusia, cea mai utilizată platformă(VKontakte, creată în 2006) a fost copiată după modelul Facebook și – după ce în 2014 a fost trecută sub controlul unor apropiați ai președintelui Vladimir Putin –  deține peste 100 de milioane de utilizatori activi. Potrivit unui studiu realizat în 2019 de institutul independent Mertek, mass-media pro Fidesz( un număr de 500 în total) reprezintă deja 77,8% din acoperirea informațiilor din țară. Dacă temerile opoziției vor fi confirmate, Viktor Orban va mai avea o cale pentru a căuta un al patrulea mandat consecutiv anul viitor. Hundub speră să atragă un milion de utilizatori până la sfârșitul anului 2020, pentru o populație maghiară estimată la  10 milioane de oameni.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
473 afisari

1 COMENTARIU

  1. O inițiativă de lăudat.
    Nu vor mai fi clienti ai „americanilor”
    Adevarat naționaliști în sensul bun al idei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger