Timp de câțiva ani Alison a rămas trează noaptea dorindu-și moartea soțului ei. Prinsă într-o căsnicie mizerabilă, preferința ei era pentru un atac de cord sau un accident vascular cerebral masiv.
Dar, de asemenea, s-a gândit și la un accident de mașină sau la un os de pește cu care s-ar putea îneca nedoritul consort. Gândurile lui Alison pot părea extreme, dar se numără printre o treime dintre britanicii care au dorit serios moartea cuiva, inclusiv a unei persoane apropiate, potrivit unui sondaj You Gov, prezentat de The Guardian.
Majoritatea nu se simt vinovați de gânduri morbide
Mai mulți bărbați decât femei au avut astfel de gânduri, iar trei sferturi au spus că nu au avut nici un sentiment de culpabilitate vizavi de aceste gânduri morbide. Subiecții nu au fost întrebați de ce au dorit pe cineva mort.
Această vastă anchetă pune în discuție mai general relația britanicilor cu moartea. Principala concluzie: subiectul nu este tabu. „Sondajul ilustrează concepția greșită că oamenii nu vor să vorbească despre moarte. Dar o fac, este un subiect care îi interesează”, confirmă John Troyer, cercetător la Center for Death and Society de la universitatea din Bath, situate în sudul Marii Britanii, scrie Le Point.
Astfel, 75% dintre respondenți spun că se simt confortabil atunci când vine vorba de propria lor moarte. Potrivit sondajului, aproape unul din 10 britanici se gândește la moarte – a lor sau în general – în fiecare zi, alți 20% gândindu-se la asta de mai multe ori pe săptămână. Doar 4% spun că nu se gândesc niciodată la asta. Două treimi spun că există lucruri mai rele decât moartea: bolile grave, pierderea cuiva drag, în special un copil, invaliditatea, tortura, etc.
O treime din britanici cred în viața de apoi
Persoanele care au luat parte la sondaj au fost destul de împărțite în legătură cu teama de a muri: 41% au spus că le este teamă de moarte, 43% au spus nu. Femeile tinere erau cele mai susceptibile de a se teme, iar bărbații peste 60 de ani cel mai puțin. Persoanele care practică o religie au fost mai puțin temătoare decât persoanele nereligioase – dar nu cu mult: 51% comparativ cu 42%.
Nouă procente dintre respondeți au crezut că vor trăi peste 90 de ani și 8% au crezut că vor muri înainte de a ajunge la 65 de ani. Cel mai mare grup, un al treilea, se aștepta să moară între 81 și 90 de ani.
Aproape jumătate (49%) și-au imaginat propria înmormântare, 8% gândindu-se la asta în detaliu. Incinerarea este opțiunea preferată pentru 45%, doar 15% spunând că vor să fie îngropați și unul din opt (13%) spune că ar dori să-și doneze corpul pentru cercetare.
O treime din britanici cred în viața de apoi. Dintre aceștia, cel mai mare grup (43%) consideră că un suflet merge în cer sau trăiește într-un fel, 16% cred în reîncarnare și 6% cred că vor deveni un spirit. Majoritatea celor chestionați (54%) nu cred în rai sau iad, dar 10% dintre persoanele nereligioase cred în ambele.
A murit, să chefuim!
În mod surprinzător, pandemia Covid-19, care până la sfârșitul lunii trecute a ucis aproape 160.000 de oameni în Marea Britanie, nu a avut niciun impact asupra unei mari majorități (69%) a percepției oamenilor asupra morții, majoritatea fiind îngrijorați de pierderea cuiva apropiat.
Mai mult de jumătate (56%) au spus că este acceptabil să celebreze sau să se bucure de moartea cuiva. Aproape una din patru persoane a spus că moartea cuiva nu ar putea fi niciodată un motiv de sărbătoare.
Trei sferturi au spus că vor fi pregătiți să moară pentru a salva viața cuiva. Pentru unul din zece, nu există nimeni pentru care și-ar sacrifica viața.