AcasăȘTIRI EXTERNESondaj catastrofal pentru Macron: președintele, în cădere liberă / Respingerea, și mai...

Sondaj catastrofal pentru Macron: președintele, în cădere liberă / Respingerea, și mai mare pentru primul ministru

Sondaj catastrofal pentru Macron: președintele, în cădere liberă / Respingerea, și mai mare pentru primul ministru / Foto: printscreen

63% dintre francezi consideră că Emmanuel Macron nu este „un bun președinte al Republicii”.

64% dintre cei chestionați sunt de părere că „dacă țara s-ar confrunta cu blocaje majore din cauza mobilizării împotriva reformei pensiilor”, principalul vinovat ar fi guvernul.

Doi francezi din trei nu-l vor pe Macron

Cotele de popularitate a președintelui Emmanuel Macron și a premierului Elisabeth Borne au scăzut fiecare cu cinci puncte în decurs de o lună și jumătate, ajungând la 36% și, respectiv, 31%, potrivit unui sondaj făcut de institutul independent de studii Odoxa pentru Public Sénat și presa regională publicat marți.

Aproape două treimi dintre francezii intervievați (63%) consideră că Emmanuel Macron nu este „un bun președinte al Republicii” și 66% că Elisabeth Borne nu este „un bun prim-ministru”, pe fondul unei opoziții tot mai mari față de reforma pensiilor, subiect de controverse în Franța.

Potrivit Odoxa, acesta este cel mai scăzut rating de popularitate pentru Elisabeth Borne de la preluarea mandatului în luna mai. „Acest punct minim nu a fost atins niciodată de predecesorul ei, Jean Castex”, au notat autorii studiului, informează Le Figaro.

De asemenea, respondenții consideră că „dacă țara s-ar confrunta cu blocaje majore ca urmare a mobilizării împotriva reformei pensiilor”, principalul vinovat ar fi guvernul (64%, +3 puncte în două săptămâni), în timp ce doar 35% vizează sindicatele (-4 puncte).

Dar „nimeni nu beneficiază cu adevărat de pe urma nemulțumirilor legate de pensii”, continuă autorii studiului. Deși fostul premier Edouard Philippe rămâne figura politică care stârnește cea mai mare simpatie în rândul celor intervievați (36%), el a scăzut cu șase puncte, la fel ca și ministrul Economiei, Bruno Le Maire (33%, -2 puncte) și Olivier Véran, purtătorul de cuvânt al guvernului, (24%, -5 puncte).

Dintre adversari, Marine Le Pen este stabilă (33%), în timp ce Jean-Luc Mélenchon pierde 3 puncte (23%).

author avatar
Tudor Borcea