AcasăȘTIRI EXTERNESondaj alarmant: Peste jumătate din europeni se simt în situație de „risc...

Sondaj alarmant: Peste jumătate din europeni se simt în situație de „risc financiar” / „Un continent pe marginea prăpastiei”

Un sondaj realizat de ONG-ul Secours Populaire, care luptă împotriva sărăciei, arată că mai mult de jumătate dintre europeni se simt în situație de risc financiar, iar 80% au făcut deja alegeri dificile în materie de cheltuieli.

 

Unul din patru europeni își descrie situația financiară ca fiind „precară”, mai mult de jumătate consideră că există un risc serios ca aceasta să devină precară în următoarele luni, iar 80% dintre ei au fost deja nevoiți să facă alegeri dificile în ceea ce privește cheltuielile, potrivit sondajului.

„Un continent pe marginea prăpastiei”

Pe măsură ce criza costului vieții, determinată de prețurile ridicate la energie, de inflația galopantă și de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, își fac simțită prezența, sondajul realizat în șase țări pentru ONG-ul francez Secours Populaire a descris o imagine alarmantă a „unui continent pe marginea prăpastiei”, informează The Guardian.

Mai mult de jumătate (54%) din cei peste 6.000 de oameni chestionați din Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia și Marea Britanie au declarat pentru institutul de sondaje Ipsos că puterea lor de cumpărare a scăzut în ultimii trei ani – în principal din cauza facturilor mai mari la alimente, combustibil, încălzire și chirie.

Cea mai afectată țară a fost Grecia, unde 68% dintre respondenți au declarat că puterea lor de cumpărare a scăzut „mult” sau „oarecum” din 2019, urmată de 63% în Franța, 57% în Italia, 54% în Germania, 48% în Marea Britanie și 38% în Polonia.

Aproximativ 80% dintre respondenți au declarat că au fost deja forțați să facă compromisuri semnificative, inclusiv reducerea călătoriilor (62%) sau a încălzirii (47%), împrumuturi de la prieteni sau familie (42%), găsirea unui al doilea loc de muncă (40%) și renunțarea la o masă (29%).

În cele șase țări, 64% dintre respondenți au declarat că „deseori” sau „uneori” nu se mai pot decide ce să taie în continuare din cheltuieli, deoarece au tăiat deja tot ce au putut, 28% au declarat că la jumătatea lunii au rămas fără bani, iar 27% s-au temut deseori sau uneori că își vor pierde casa.

În medie, aproximativ 27% dintre respondenții din cele șase țări au declarat că situația lor financiară și materială este „precară”, definită ca „o cheltuială neașteptată ar putea schimba totul”, în timp ce 55% au declarat că trebuie să fie atenți.

Viitorul arată mai rău

Cu toate acestea, viitorul arată mai rău pentru mulți dintre ei: majoritatea europenilor (55%) au declarat că simt că se confruntă cu un risc foarte mare sau destul de mare de a intra în precaritate în următoarele luni, iar unul din cinci (17%) a evaluat această posibilitate ca fiind foarte mare.

Italienii și grecii au fost cei mai îngrijorați, cu 70% și, respectiv, 68% foarte sau oarecum îngrijorați. Aproximativ 47% dintre respondenții din Marea Britanie au declarat că au considerat că riscul de precaritate este semnificativ, iar 42% dintre cei din Franța.

Părinții, în special, resimțeau această presiune, arată sondajul. O mare majoritate (72%) din cele șase țări au declarat că au redus propriile activități de petrecere a timpului liber (76%), tratamentele de coafură și de înfrumusețare (72%) și bugetul pentru haine (72%) pentru a păstra calitatea vieții copiilor lor.

De asemenea, aproape jumătate dintre părinți (48%) din cele șase țări au declarat că au redus în mod regulat propriile alimente pentru a-și hrăni copiii, în timp ce 66% au declarat că au fost nevoiți să limiteze activitățile copiilor lor, inclusiv ieșirile și vacanțele.

În medie, 49% dintre părinți – dintre care 50% în Marea Britanie – s-au declarat îngrijorați de faptul că nu vor mai putea satisface nevoile copiilor lor în viitor, în timp ce 33% au declarat că deja nu mai pot asigura o alimentație atât de variată pe cât și-ar dori pentru copiii lor.

Studiul a arătat diferențe izbitoare între țări în ceea ce privește grupurile considerate ca fiind cele mai expuse riscului de a cădea în sărăcie: pensionarii din Germania (61%), tinerii din Italia (57%), iar în Marea Britanie familiile monoparentale (55%).

author avatar
Tudor Borcea
376 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

BNR a precizat condiţia în care ratele românilor la bănci s-ar mai diminua. Peste 200.000 oameni îşi plătesc datoriile cu întârziere

Banca Naţională a României a precizat scenariul în care ratele românilor la bănci s-ar mai diminua. Totul, în contextul în care peste 200.000 oameni...

Ce scandează fermierii din Polonia: „Putin, fă ordine în Ucraina, la Bruxelles şi în guvernul nostru!”

Protestele fermierilor din Polonia mai au puţin şi scapă de sub control. S-a ajuns deja ca autorităţile să-l acuze pe unul dintre manifestanţi de...