AcasăȘTIRI EXTERNEȘomaj dar penurie de forță de muncă. Încă o țară UE lasă...

Șomaj dar penurie de forță de muncă. Încă o țară UE lasă nasul jos și recurge la imigranți

Șomaj dar penurie de forță de muncă. Încă o țară UE lasă nasul jos și recurge la imigranți / Foto: printscreen

În fața penuriei de forță de muncă, Spania relaxează regulile privind imigrația. Reforma, adoptată în  Consiliului de Miniștri, are ca scop „punerea în aplicare a unei imigrații regulate, ordonate și sigure”, pentru a acoperi nevoile din sectoarele agriculturii și turismului, în special.

Șomaj ridicat, dar o lipsă mare de forță de muncă: Guvernul spaniol a adoptat marți o reformă care facilitează recurgerea la imigrație în această țară, confruntată cu un deficit de personal în mai multe sectoare de activitate, printre care turismul și agricultura, în pofida unei rate ridicate a șomajului.

Buni și săracii, la o adică

Această reformă, adoptată în Consiliul de Miniștri, prevede „mai multe măsuri de anvergură”, menite să „încurajeze o imigrație regulată, ordonată și sigură”, a dat asigurări ministrul Securității Sociale, José Luis Escriva, în cadrul unei conferințe de presă.

Textul facilitează, în special, regularizarea imigranților fără acte care se află pe teritoriul spaniol de mai mult de doi ani. Acest lucru le va permite să se angajeze în mod legal sau să urmeze cursuri de formare în sectoare în care există multe locuri de muncă neocupate.

Proiectul simplifică, de asemenea, accesul pe piața muncii pentru studenții străini, care vor putea lucra până la 30 de ore pe săptămână în timpul studiilor și apoi vor putea intra pe piața muncii după formare, fără a fi nevoie să fi locuit în Spania timp de trei ani.

Facilitarea acordării vizelor de muncă

În sfârșit, favorizează reîntregirea familiei și acordarea de vize de muncă în sectoarele de activitate aflate sub presiune, cu o simplificare și standardizare a procedurilor administrative care trebuie îndeplinite.

Aceste măsuri vor „îmbunătăți modelul spaniol de migrație și procedurile sale, care sunt adesea lente și inadecvate”, generând „perioade lungi de neregularitate” pentru imigranți, „cu costuri sociale și economice ridicate” pentru Spania, a precizat ministerul.

Spania, care are una dintre cele mai ridicate rate ale șomajului din zona euro, de 13,65%, se confruntă totuși de mai mulți ani cu un deficit de forță de muncă în anumite sectoare de activitate, cum ar fi industria hotelieră, agricultura, construcțiile și transporturile.

Acest fenomen, care s-a accentuat de la pandemia Covid-19, este semnalat în mod regulat de către întreprinderile din aceste sectoare, care spun că au dificultăți în recrutarea de angajați, ceea ce le limitează perspectivele de creștere.

author avatar
Tudor Borcea