AcasăȘTIRI EXTERNEȘoimii războiului lui Putin țipă de nemulțumire

Șoimii războiului lui Putin țipă de nemulțumire

Chiar și într-o țară atât de bine controlată precum Rusia, un șir de înfrângeri militare pe frontul din Ucraina va fi urmat de certuri publice și atacuri personale. În timp ce se pregătește să își sărbătorească cea de-a 70-a aniversare pe 7 octombrie, Vladimir Putin ar trebui să înceapă să se îngrijoreze cu privire la continuarea ascensiunii sale.

După eșecurile din ultimele luni, extrema dreaptă rusă a criticat deja vârfurile militare, în special pe ministrul apărării Serghei Șoigu, care nu este de etnie rusă și, prin urmare, o țintă ușoară pentru ultranaționaliști. Dar când Rusia a pierdut importantul oraș Liman din regiunea Donețk, nemulțumirile au urcat la un nou nivel.

Ramzan Kadîrov, dictatorul Ceceniei, care s-a descris „infanteristul lui Putin”, a publicat o postare pe Telegram, în care îl acuză pe generalul Alexandr Lapin( „Dacă ar fi după mine, l-aș retrograda pe Lapin la gradul de soldat”),  pentru înfrângerea de la Liman – și pe cel mai înalt comandant militar al Rusiei, șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, că a ignorat plângerile sale anterioare cu privire la modul în care Lapin a condus campania.

Izbucnirea lui Kadîrov a primit o reacție de simpatie din partea lui Evgheni Prigozhin, fondatorul grupării militare private Wagner, care a jucat un rol imens în conflict.

Un fost comandant militar de vârf, general- locotenent Andrei Guruliov, acum membru în parlament din partidul de guvernământ Rusia Unită, și-a adăugat vocea în corul criticilor. Armata rusă, a spus el, a avut probleme pentru că „toată lumea minte, raportând că situația este bună”.

Nu este obișnuit ca liderii altor forțe de luptă sub steagul lui Putin – atât Kadîrov, cât și Prigozhin au mii de luptători bine antrenați în Ucraina – să atace planificatorii și comandanții strategici de top ai „operației militare speciale”. Inevitabil,  furia față de Putin este următorul pas logic dacă înfrângerile militare continuă.

Dacă lanțul de comandă este putred și informațiile veridice nu ajung la Putin, deși sunt raportate de zeci de canale pro-război și de „freelanceri”, cine, în afară de comandatul suprem, poartă responsabilitatea finală de a filtra aceste rapoarte și de a acționa ca și cum totul merge în continuare conform planului?

Cine poartă responsabilitatea finală pentru că nu a făcut nicio schimbare de personal la Ministerul Apărării și la Statul Major General? Aceste întrebări vor apărea cu siguranță dacă Rusia continuă să piardă teritorii pe care tocmai le-a revendicat ca fiind ale sale.

Cei care vor pune aceste întrebări vor fi luptătorii și liderii militari convinși că le este furată, sau le-a fost deja furată, victoria.

Chiar dacă conducătorii politici ai Rusiei și poliția secretă au reușit întotdeauna să țină armata  în frâu, situația de astăzi este neobișnuită din multe puncte de vedere.

Comanda operațiunii din Ucraina este orice altceva decât centralizată – mai degrabă, are senzația unei armate feudale aflate într-o cruciadă.

“Acesta este războiul lui Putin”, comentează Washington Post, dar diferiți oameni au idei diferite despre cum să lupte pentru el – și, desigur, pentru ei înșiși. Nu este deloc propice unei acțiuni victorioase și subminează controlul lui Putin – nu doar asupra evenimentelor de pe câmpul de luptă, ci și asupra spațiului de propagandă, pe care îl deține de ani de zile și a avut grijă să îl epureze cu precădere chiar înainte de invazie și în faza sa timpurie.

Fără niciun erou care să iasă din mulțimea de generali învrăjbiți, populația civilă nu poate fi energizată pentru a susține campania de mobilizare.

Extrema dreaptă rusă și-ar dori să apară eroi,  dar armatele care pierd la fel de rău cum pierde armata lui Putin astăzi – frontul rus pare să fie aproape de colaps atât în ​​est, cât și în în sudul Ucrainei — cu greu poate produce exemple inspiratoare.

Este prea devreme pentru a spune exact cum anume poate aduce acest lucru sfârșitul erei Putin – dar sunt create condițiile pentru prima provocare cu adevărat serioasă, sau serie de provocări, la adresa puterii stăpânului de la Kremlin,  care a mers prea departe cu această campanie dezastruoasă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
809 afisari

2 COMENTARII

  1. RE:” care a mers prea departe cu această campanie dezastruoasă.”
    Pai cind ataci cu 130,000 militari o armata de 250,000 trebuie sa fii nebun! Adevarat, armata ukrana fiind initzial pe pozitzii ofensive pentru a matura Donbasul prin Mai, eventual mergind pin’ la marginea de Nord a Crimeii, a fost surprinsa pe picior greshit, si a trecut cu greu pe pozitzii defensive, pierzind teren!
    Dar din 130,000 militaru rushi au mai ramas 100,000, rasfiratzi pe 1,000 Km. Ce general, poate sa tzina piept celor aprox. 220,000 (dupa BBC) miltari ukrani in astfel de inferioritate? Nici Napoleon! Nu generalii’s de vina, ci Putin! Ataci Ukraina cu minim 750,000 militari (3:1), ori … nu!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger